Caută
Close this search box.

Complicitate tehnocrată

Este a doua oară când ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, iese la rampă și acuză corupția și clientelismul din sistemul de sănătate. Domnul ministru este elegant și nu îi face hoți, dar vorbește despre lipsa de integritate și posibilitățile de fraudare tocmai prin ultrabirocratizarea sistemului. Ultima intervenție a ministrului se referă la arondarea candidaților pentru examenul de medic specialist, unde funcționarii din Ministerul Sănătății ”mai greșesc câte o literă sau confundă numele de familie cu prenumele”. Sigur, Vlad Voiculescu are dreptate să se întrebe dacă e vorba de incompetență sau mai degrabă de intenție – o mică încurcătură schimbă doctorii care examinează viitorii medici specialiști. Deja e treaba procurorilor să demonstreze că nu e vorba de o eroare birocratică, ci de corupție.

Ce vreau eu să spun este că intervențiile lui Vlad Voiculescu sunt corecte dacă ar fi vorba de opiniile unui lider din societatea civilă. Domnia sa însă este ministru și este plătit tocmai ca să schimbe regulile care viciază un management eficient. Ba poate să schimbe întreg sistemul, din temelii, dacă are viziune și determinare. Pe lângă curajul de a schimba o megainginerie de trucare a licitațiilor și de sifonare a banului public, ai nevoie și de consilieri pe măsură, onești, care să cunoască sistemul în profunzimea lui. În afară de un nume, personal nu am văzut în jurul ministrului decât redutabili necunoscuți, cei mai mulți parașutați din diverse ong-uri. Administrația publică este complexă pretutindeni în lume, cu atât mai mult în sănătatea românească unde sumele rulate sunt de ordinul a miliardelor de euro pe an, iar corupția trenează de 70 de ani.

În fine, cu tot adevarul discursului, dacă Vlad Voiculescu se rezumă doar la denunțuri declarative se va transforma într-un complice redutabil al corupției din domeniul medicinei. Lipsa de reacție și de aplicare executivă efectivă fac la fel de mult rău ca și hoția. Iată de ce o țară întreagă nu crede într-o campanie împotriva doctorilor, cum vehiculează unii în spațiul public, ci așteaptă măsuri corecte și ferme pentru medici și pacienți deopotrivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri