Gazoductul Iași-Ungheni va fi prelungit până la Chișinău, pe teritoriul Republicii Moldova, și până la Onești, pe teritoriul României, în baza unui memorandum semnat de reprezentanții celor două guverne, scrie energy-center.ro.
Memorandumul mai prevede realizarea primei interconexiuni de sud a rețelei de electricitate între cele două țări, Isaccea-Vulcanesti și Vulcănești-Chișinău, ulterior urmând să fie efectuat un studiu de fezabilitate pentru începerea celei de-a două conexiuni.
Un document oficial redactat la începutul anului de partea română relevă că, potrivit estimărilor preliminare, extinderea gazoductului Iași-Ungheni (Republica Moldova) până la Chișinău presupune o investiție cuprinsî intre 110 si 150 milioane de euro, în funcție de capacitatea de transport.
Gazoductul Iasi-Ungheni, cu o lungime de 43 de kilometri, a fost inaugurat in luna august a anului trecut si a fost construit cu scopul reducerii dependentei Republicii Moldova fata de livrariile de gaze rusesti.
Uniunea Europeana a alocat anul trecut 10 milioane de euro pentru extinderea gazoductului pana in Chisinau.
Tronsonul pana la Chisinau, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, ar urma sa fie construit pe parcursul a doi-trei ani.
Republica Moldova consuma aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importa din Rusia. Regiunea separatista prorusa Transnistria consuma la randul ei aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.

Sursa: energy-center.ro

174 Vizualizări