Începe Festivalul Filmulului European

Organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC București, Festivalul Filmului European 2015 le aduce cinefililor 56 de filme din 26 de țări și 3 evenimente conexe dedicate iubitorilor de film și de animație, amatori și profesioniști (ateliere de educație cinematografică, de critică de film și de animație), plus un concert cu proiecții interactive și multe surprize de Ziua Europei în curtea Institutului Francez. La toate manifestările din cadrul festivalului accesul este gratuit, pe baza unor tichete cu valoare nominală 0, care pot fi obținute de la casele de bilete în ziua proiecției. La Galele de deschidere și de închidere accesul se face pe bază de invitație.

Detalii pe www.ffe.ro.

Actuala ediție a festivalului aduce în premieră un eveniment paralel dedicat Republicii Moldova și Ucrainei. Organizatorii își propun să dezvolte o platformă de schimb profesional între specialiști din Uniunea Europeană, Republica Moldova și Ucraina, care să ducă la o mai bună înfățișare a  moștenirii culturale europene și la înțelegerea Uniunii Europene dincolo de granițe. Astfel, pe 10 și pe 11 mai, Festivalul Filmului European va aduce publicului un număr de 7 filme din și despre Republica Moldova și Ucraina și un panel de discuții pe tema producției și co-producției de film, la care vor lua parte specialiști din Republica Moldova, România și Ucraina.

Programul este posibil cu sprijinul EUNIC Global. Partener: Biroul Regional al Naţiunilor Unite pentru Europa şi CSI.
La Gala de deschidere a Festivalului, care va avea loc joi, 7 mai, la Cinema Pro, va fi proiectat filmul Acasă la tata (România, 2015) în prezența regizorului Andrei Cohn și a echipei.

Programul Festivalului conține un pachet consistent de film românesc: debuturile în lungmetraj al Anei Lungu (Autoportretul unei fete cuminți, 2015) și cel al lui Andrei Cohn (Acasă la tata, 2015), filmele care au participat în ediția din acest an a Festivalului Internațional de la Berlin – Aferim!  în regia lui Radu Jude (Ursul de Argint) și De ce eu? în regia lui Tudor Giurgiu, alte patru filme ale acestuia din urmă, care este ambasadorul onorific al actualei ediții, grupate într-un medalion, precum și o selecție de scurtmetraje realizate de studenții UNATC.

Pe lista filmelor la care organizatorii se așteaptă ca sălile să fie neîncăpătoare se află zece premiere europene în România și numeroase producții europene premiate la festivaluri internaționale, printre care filmul polonez Ida, care a primit anul acesta Premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, Calvarul (Irlanda, 2014), Gașca de fete (Franţa, 2014), Dușmanul clasei (Slovenia, 2013), Tăietura (coproducţie, 2014), Miraj (Ungaria / Slovacia, 2014), Hipocrat (Franța, 2014), Pasolini (coproducție Franța-Belgia-Italia, 2014), Acasă la Bergman (Suedia, 2013), Miss Julie (coproducție, 2014) sau Viktoria  (coproducție Bulgaria-România, 2014) – care va fi proiectat la Gala de închidere a festivalului în prezența regizoarei Maya Vitkova și a producătoarei Anca Puiu.

Detalii despre toate filmele din program pe www.ffe.ro.

Proiecţiile din Bucureşti vor avea loc la cinematografele Studio, Elvire Popesco și Cinema Pro, în perioada 7-14 mai. Organizatorii și-au ținut promisiunea făcută în urmă cu un an și au pus pe harta festivalului alte patru orașe din țară, unde cinefilii vor putea vedea între 10 și 11 filme europene, astfel:

Craiova (15-17 mai), Tîrgu Mureș și Iași (22-24 mai) și
Hunedoara (29-31 mai).
Ambasadorul onorific, care a realizat și clipul de promovare a festivalului, este în acest an regizorul Tudor Giurgiu.

Pe toată durata festivalului, spectatorii au posibilitatea să voteze filmul preferat pe site-ul www.ffe.ro. În funcție de voturile exprimate, va fi oferit Premiul Publicului în cadrul Galei de închidere din 14 mai de la Cinema Elvire Popesco.

758 Vizualizări