Riga: A început summitul Parteneriatului Estic

În capitala letonă Riga a început summitul Parteneriatului Estic între UE şi şase state foste sovietice: Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Belarus, Armenia şi Azerbaidjan, scrie Agenția de Presă Rador.
România, susţinătoare deschisă în special a Republicii Moldova, a declarat că se aşteaptă de la summit consolidarea relaţiei UE cu statele partenere din est, după cum spunea preşedintele Klaus Iohannis. Atitudinea liderilor europeni a fost însă mult mai rezervată, insistând precum cancelarul german astăzi în Bundestag care au declarat că nu se pune problema ca parteneriatul să deschidă poarta spre integrare europeană. Angela Merkel, cancelarul german, a declarat că parteneriatul este o formulă de cooperare, nu un instrument de extindere. În consecință, întregul summit se transformă într-o dezvoltare a politicii paşilor mărunţi şi a insistenţei pe progresele individuale.
Prima zi a summitului Parteneriatului Estic a început cu o serie de declaraţii făcute de lideri încă de acasă sau repetate la Riga pe câteva din punctele principale şi principiale pentru ceea ce a devenit acest model de cooperare a UE cu state ex-sovietice. Astfel, ministrul ucrainean de externe Klimkin şi un oficial georgian au insistat pentru anunţarea la Riga a unei perspective clare pentru aderarea la UE, mai ales a statelor care au semnat acordurile de parteneriat şi liber schimb. Opinii diferite în interiorul Uniunii pe această problemă, dificultăţile economice ale unor membri şi poate şi asimilarea încă nefinalizată a experienţei primelor valuri de extindere nu fac posibil acest lucru acum.

Sursa: www.rador.ro