Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş organizează, vineri, 12 iunie a. c, de la ora 12, la Budapesta, la sediul Academiei Maghiare de Ştiinţe (sala Felovasoterem), ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului Imre Kertész, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, prestigioasă personalitate a culturii şi literaturii universale, precizează un comunicat de presă al universității. Tema esenţială a operei lui Imre Kertész este responsabilitatea, datoria etică, temă care se conjugă cu revelaţiile unei memorii lucide, prin care scriitorul se raportează la propria condiţie, dar şi la condiţia destinului uman în secolul XX. În viziunea lui Imre Kertész romanul nu este nimic altceva decât o reacţie, un ecou, un răspuns esenţial la interogaţiile lumii, ale Istoriei şi ale destinului: „Romanul meu nu este altceva decît un răspuns dat lumii, singurul tip de răspuns pe care, vizibil, sunt capabil să-l dau.”
La ceremonia de la Academia Maghiară de Ştiinţe vor fi prezenţi academicieni, ambasadori, personalităţi ale vieţii literare, ştiinţifice şi universitare din Ungaria, România, Germania şi Austria. Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu-Mureş va fi reprezentată de Prof. univ. dr. Tatiana Dănescu, Prorector, Prof.univ.dr. Cornel Sigmirean, Preşedinte al Senatului şi Prof.univ.dr. Iulian Boldea, Decan al Facultăţii de Ştiinţe şi Litere, care vor rosti alocuţiunile consacrate de tradiţie cu ocazia unui astfel de eveniment şi vor înmâna Diploma de Doctor Honoris Causa şi Medalia Universităţii „Petru Maior” scriitorului şi omului de cultură Imre Kertész.
Acordându-i distincţia de Doctor Honoris Causa scriitorului Imre Kertész, remarcabil om de cultură, conştiinţă a epocii noastre, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, prestigioasă personalitate a culturii şi literaturii universale, Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureş exprimă înalta apreciere a unei opere de remarcabilă profunzime şi complexitate, de amplă rezonanţă internaţională. Faptul că scriitorul de renume mondial Imre Kertész a acceptat să facă parte din comunitatea academică a Universităţii „Petru Maior” din Tîrgu Mureş reprezintă, în egală măsură o onoare şi o responsabilitate morală pentru cadrele didactice şi studenţii acestei universităţi cu un profil complex, distinct şi distins în sistemul învăţământului superior românesc.