Proiectul “Iluminat public cu LED în Municipiul Arad” se va derula pe o perioadă de 36 luni, având un buget total de 3.249.469 CHF, din care 2.762.049 CHF reprezintă grantul acordat de Elveția, precizează un comunicat al Ministerului Finanțelor.
Proiectul vizează instalarea a peste 580 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED. În afara îmbunătățirii aspectului municipiului, a siguranței traficului rutier și pietonal precum și a celor peste 70 de locuri de joacă din municipiul Arad, prin acest proiect sunt estimate economii anuale de peste 200.000 de lei la costurile de întreținere, un consum de energie redus cu până la 314MWh/an și o reducere a poluării, față de actualul sistem, cu peste 200 de tone de CO2 în fiecare an.
Acordul de proiect s-a încheiat între Ambasada Elveţiei, în calitate de reprezentant al statului finanţator, Ministerul Finanțelor Publice (MFP), în calitate de Unitate Națională de Coordonare, şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Organsim Intermediar pentru Aria nr.4 din cadrul Programului de cooperare elvețiano-român.
Acordul de implementare s-a încheiat între MFP, în calitate de Unitate Naţională de Coordonare a Programului, şi primăria Municipiului Arad, în calitate de beneficiar al proiectului.
Calitatea și performanțele sistemului de iluminat public din municipiul Arad vor fi îmbunătățite semnificativ prin acest proiect finanțat în cadrul „Programului de cooperare elveţiano – român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse”.
Documentele au fost semnate de Attila György, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, Marc Bruchez, însărcinat cu afaceri în cadrul Ambasadei Elveției la București și domnul Levente Grigorie Bognar, viceprimar al Municipiului Arad.