Premierul Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală de DNA, pentru complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, în dosarul lui Dan Șova.
Premierul Ponta refuză să demisioneze, argumentând că numirea sa in functie s-a facut de către Parlament si că „doar Parlamentul poate sa ma demita”. Ponta a precizat, într-o postare pe Facebook, că discuția cu președintele Klaus Iohannis, în cadrul căreia seful statului i-a solicitat demisia, a fost una instituționala, „extrem de corectă și civilizată”.

Potrivit Realitatea.net, numele lui Victor Ponta apare în dosarul lui Șova, după ce premierul României a devenit unul dintre cei patru parteneri seniori ai casei de avocatură Şova şi Asociaţii în septembrie 2007. Victor Ponta a obţinut de la firma de avocatură, între septembrie 2007 şi decembrie 2008, 181 de mii de lei.
Procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni)
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată
– spălarea banilor