utilizare laptop oras rural

În anul 2014, din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 ani, proporția celor care au folosit cel puțin o dată un computer a fost de 63,2%, precizează, printr-un comunicat, Institutul Național de Statistică.
Distribuția pe sexe evidențiază faptul că, indiferent dacă sunt bărbați sau femei, accesul la tehnologia informației prin utilizarea calculatoarelor reprezintă o atracție la fel de mare. Totuși, proporția bărbaților utilizatori de calculatoare este puțin mai mare decât cea a femeilor, respectiv 65,3% față de 61,1%.
În ceea ce privește vârsta persoanelor care accesează informații prin intermediul computerului, cea mai mare pondere se regăsește în rândul tinerilor între 16 și 24 de ani (9 din 10). De asemenea, mai mult de o persoană din două, cu vârsta între 45 și 54 ani și numai o persoană din șase din categoria de vârstă 65 — 74 ani au declarat că folosesc computerul. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani folosesc foarte des computerul (84%).
Datele INS arată, totodată, că instruirea și pregătirea școlară a persoanelor sunt factori majori de influență, proporția utilizatorilor de computere fiind mai mare (sau chiar mult mai mare) la persoanele cu nivel de instruire ridicat față de cele care au absolvit doar nivelurile inferioare de instruire.
Pe medii de rezidență, frecvența utilizării calculatoarelor este clar diferită, în mediul urban numărul persoanelor care folosesc computerul depășindu-l de două ori pe cel al utilizatorilor din rural. Dintre persoanele de 16-74 ani care trăiesc în mediul rural, mai mult de jumătate nu au folosit niciodată calculatorul. Chiar și la persoanele tinere, cu vârsta cuprinsă între 16 și 34 ani, care trăiesc în localități rurale, ponderea celor care nu utilizează calculatorul este de 22,7%.
Din punct de vedere al ponderii utilizatorilor de computere, statistica prezintă proporții relativ reduse la persoanele de 16-74 ani din regiunile: Nord-Est (63,3%), Centru (61,7%), Sud-Est (60,2%), Nord-Vest (59%), Sud-Vest Oltenia (56,8%) și Sud-Muntenia (54,2%). În același timp, proporțiile cele mai ridicate sunt consemnate în regiunile București-Ilfov (81,3%) și Vest (73,5%).