tutun taxe marite oms

”Creşterea taxelor pentru produsele din tutun este una dintre cele mai eficiente şi mai rentabile modalităţi de a reduce consumul de ţigări”, a declarat Margaret Chan, directoarea generală a Organizația Mondială a Sănătății.
Într-un raport intitulat ”Epidemia Globală de Tutun 2015”, OMS anunţă că prea puţine guverne cresc accizele la tutun pentru a descuraja consumul şi îi ajuta pe fumători să se lase de fumat. Agenţia de sănătate ONU recomandă ca cel puţin 75% din preţul unui pachet de ţigări să fie reprezentat de taxele de impozitare, scrie Agerpres.ro.
Potrivit OMS, la fiecare şase secunde o persoană moare din cauza bolilor legate de consumul de tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ şase milioane de oameni mor într-un singur an. În plus, OMS estimează că numărul acestora se va ridica la opt milioane pe an până în 2030, dacă nu se iau măsuri dure care să ţină sub control „epidemia consumului de tutun”.
Tutunul este unul dintre cei patru factori principali de risc ai dezvoltării bolilor neinfecţioase şi netransmisibile, precum cancerul, bolile cardiovasculare şi pulmonare, şi diabetul. În 2012, 16 milioane de oameni cu vârste de până la 70 de ani au murit numai din astfel de boli cauzate de fumat, 80% dintre aceştia provenind din ţările slab dezvoltate sau având venituri medii.
Creşterea taxelor la produsele din tutun s-a dovedit a fi eficientă în reducerea consumului şi încurajarea oamenilor să se lăse de fumat, a subliniat Douglas Bettcher, expert al OMS în prevenirea bolilor netransmisibile.