premiera cc iliescu bubenek

O echipă de medici coordonată de prof. dr. Vlad Iliescu, prof. dr. Șerban Bubenek, dr. Dan Deleanu, din care au mai făcut parte doctorii Ovidiu Chioncel, Ovidiu Știru, Costin Scarlat, Marin Postu și Adham Hendy, a efectuat cu succes trei intervenții de implantare transcateter de proteză pentru valva aortică (TAVI) prin abord femural (prin arterele coapsei), precizează un comunicat transmis de Institutul de Cardiologie C.C. Iliescu din Bucureşti.
Cei trei pacienți sufereau de stenoză aortică severă și asociau de asemenea multiple alte comorbidități grave (insuficiență cardiacă congestivă avansată, insuficiență respiratorie cronică, insuficiență renală, diabet zaharat, etc).
Procedura TAVI se adresează pacienților cu stenoză aortică severă, care nu pot fi operați pe cord deschis prin proceduri clasice de chirurgie cardiacă atât din cauza suferinței cardiace avansate, cât și din cauza bolilor asociate care împreună cresc riscul operator la valori inacceptabile, precizează sursa citată.
Sub anestezie generală, proteza valvulară aortică a fost introdusă printr-o mini-incizie (5 cm) la nivelul vaselor coapsei și ulterior avansată sub control angiografic și echocardiografic transesofagian până în vecinătatea inimii, unde, după dilatarea cu balon a valvei aortice native, s-a implantat o valvă biologică auto-expandabilă.
Intervențiile au durat câte 2 ore fiecare, iar evoluția ulterioară a celor trei pacienți a fost excelentă, aceștia urmând a fi externați peste trei zile și nu peste 7-10 zile, cum se procedează după o operație clasică.
Cele trei proceduri TAVI reprezintă premiere medicale absolute pentru sistemul public de sănătate din România.