chisinau unirea romania

Potrivit unui sondaj INSCOP, 67,9% dintre români susţin unirea cu Republica Moldova până în 2018 (100 de ani de la Marea Unire), în timp ce doar 14,8% mai degrabă nu susţin unirea până în 2018. Barometrul “INSCOP – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul. Sondajul a fost realizat în perioada 09-14 iulie 2015.
Rezultatele sondajului relevă că 52,6% dintre români afirmă o părere bună despre câştigarea alegerilor pentru primăria Chişinăului de către Dorin Chirtoacă.
”Numărul de nonrăspunsuri este foarte mare – 40,5% – ceea ce atrage atenţia asupra principalei probleme a raportării românilor la Republica Moldova – o informare precară a românilor în legătură cu evenimentele de peste Prut. Într-un asemenea context de informare trebuie interpretate datele culese în privinţa Republicii Moldova. Cert este însă că pentru respondenţii care au decis să ofere o opţiune, percepţia pozitivă a alegerii primarului proeuropean la Chişinău este mai mult decât majoritară. Fenomenul nu trebuie asociat atât de mult cu personalitatea lui Dorin Chirtoacă – puţin notoriu în România – ci cu tendinţa generală de susţinere a parcursului european al R. Moldova”, a declarat Darie Cristea, director general INSCOP
67,8% dintre respondenţi spun că România ar trebui să uşureze acordarea cetăţeniei pentru basarabeni. 17,5% nu sunt de acord, iar 14,6% aleg să nu răspundă. Constatăm o acceptare semnificativă a basarabenilor la nivelul mentalului colectiv în România, fapt care, în mod evident, alături de alte variabile (limbă, variabile identitare) reprezintă o premisă bună pentru integrarea celor care îşi doresc acest lucru în societatea românească.
56,3% dintre români cred că România ajută suficient Rep. Moldova pentru a se integra în UE, 29,6% cred că ar trebui să facă mai mult.
Un procent de 46% dintre intervievați cred că integrarea Republicii Moldova în UE depinde mai degrabă de voința cetățenilor și politicienilor din Basarabia, în timp ce 40,5% cred că depinde mai mult de ajutorul dat de România şi alte state europene.
Publicul vede în mod natural România ca locomotivă pentru integrarea Moldovei în UE, situaţia din Ucraina şi noua configuraţie de putere din Est neafectând cu nimic opinia românilor că locul Republica Moldova este alături de UE şi de România, într-o formă sau alta.

115 Vizualizări