raport departament sua trafic

Potrivit raportului anual privind traficul de persoane dat publicității de Departamentul de Stat al SUA, Guvernul român nu îndeplinește standardele pentru eliminarea traficului de persoane, însă depune eforturi semnificative în acest sens.
Românii sunt o sursă semnificativă a victimelor traficului de forță de muncă și de exploatare sexuală în Europa de Vest (în special în Marea Britanie, Italia, Spania și Franța) și în Europa Centrală și de Sud (în special în Cehia, Ungaria și Grecia). Bărbații, femeile și copiii români sunt victime ale traficului de forță de muncă în mai multe domenii, dar sunt și forțați să cerșească și să fure în România și în alte țări europene. Femeile și copiii români sunt victime ale traficului sexual în România și în alte țări europene. Românii forțați să cerșească și să comită infracțiuni sunt adesea copii romi, scrie Agerpres.ro

România este o țară de destinație pentru un număr limitat de victime ale traficului de persoane din afara granițelor, cum ar fi victime ale traficului sexual din Republica Moldova și Polonia și victime ale traficului de forță de muncă din Bangladesh și Serbia. Oficiali guvernamentali au fost condamnați pentru infracțiuni de trafic de persoane, dar au fost raportate și situații în care oficiali locali au obstrucționat investigarea unor cazuri de trafic.
Recomandările pentru autoritățile române privesc alocarea de fonduri publice pentru ONG-uri și pentru noi centre de adăpostire a victimelor traficului de persoane, îmbunătățirea accesului la servicii medicale, creșterea calității consilierii psihologice, anchetarea și condamnarea traficanților și a oficialilor care sunt complici cu aceștia, cu sentințe suficient de severe comparativ cu gravitatea faptelor.

Autoritățile române au investigat 875 de cazuri de trafic de persoane în 2014, în creștere de la 714 cazuri în 2013. Instanțele române au condamnat 269 de traficanți în 2014, o ușoară creștere față de 252 de condamnări în 2013. 67% dintre traficanții condamnați au primit pedepse cu închisoarea de la unu la 15 ani, ceea ce marchează o creștere față de 2013 când 59% dintre traficanții condamnați au primit pedepse cu executare. Trei oficiali guvernamentali au fost condamnați pentru trafic de forță de muncă în 2014.