rodica opiniiÎntr-o cursă frenetică, media caută mereu repere și manufacturează la foc continuu elite intelectuale. Mai nou, rețelele sociale alimentează nevoia de autocontemplare și generează tone de subiecte marginale, ușor de recunoscut în orice nișă. Despre mediocritatea intelectuală îmi propun să vorbesc azi, susținută de incompetență, plagiat și multă infatuare.

Cam așa arată profilul intelectualului contemporan. Evident, am exclus politicienii, pierduți definitiv în greșeli elementare de gramatică, diplome cumparate și, mai nou, activiști de ordin penal.

Sigur, nu generalizăm, dar dacă ai facut o alegere îți asumi și statutul pentru care ai optat. Faci o sumară descriere a ceea ce se întâmplă acum, azi, la nivel politic și iată cum crezi că ai greșit țara în care trăiești. Iau exemplele dintr-o simplă trecere în revistă a  paginilor de facebook. Într-o postare, Victor Ponta, din vacanță, vorbește despre ceea ce se întâmplă acum în Germania și vrea o dezbatare și în România referitoare la libertatea presei, fără să se abțină în a pune veninos în ”fruntea” serviciilor niste ziariști români. Distrați-vă, domnule Ponta, și rămâneti definitiv în vacanță, credeți-mă pe cuvânt, ar fi cel mai bine pentru dumneavoastră.  Pe pagina lui Traian Băsescu, ultima postare a fostului președinte este scrisă în stilul incalificabil al domniei sale: ”România a beneficiat de două cupluri de iresponsabili majori în guvernele ultimei decade”.

Cam atât despre politicieni. V-am promis că vorbim despre intelectuali. Despre medici, de pildă, o profesie pe care o cunosc foarte bine. Aici chiar avem elite, omeni de o valoare incontestabilă. Din păcate, profesori sau chiar academicieni de prestigiu sunt puși laolaltă cu oportuniști, cu titluri și funcții cumparate. O parte dintre ei, poate chiar valoroși, au fost înghițiti de gaura neagră a puterii, iar rezultatul l-am avut cu o săptamană în urmă: un lot consistent de doctori acuzați de corupție. Hoția a pătruns în clinicile universitare, în companiile farma, în birourile direcțiilor din minister sau din casele de asigurări de sănătate. O rețea impresionantă, cu sume inimaginabile, dar cu armate de avocați scumpi si cu o capacitate de lobby la nivel internațional cum nu reușeșete nicio altă industrie. Lucrurile au ajuns într-un punct care cu greu va mai putea fi normalizat, dacă îmi permiteți o opinie personală.