tableta arhitecturaE evident faptul că suntem înconjurați de o rețea invizibilă de fluxuri de comunicații, care transmit date dintr-un loc în altul. În acest context , un spațiu gol ar putea găzdui o intersecție aglomerată de semnale electronice intangibile.

Aceasta e premisa Architecture of Radio, o expoziție de vizualizare a datelor, un adevarat spectacol care va avea loc la Centrul ZKM pentru Artă și Media din Karlsruhe, Germania. Proiectul interactiv este opera artistului olandez Richard Vijgen , autorul unei aplicații iPad , care permite utilizatorilor sa exploreze ”InfoSphere” – un termen folosit pentru a descrie un mediu fluid la fel ca al biosferei. ”InfoSphera” a fost populată de entități informaționale .

Vijgen a fost interesat în conceptul său de toate semnalele care susțin sistemul: ”Suntem complet înconjurați de un sistem invizibil de cabluri, date și semnale radio de la punctele de acces, turnuri de celule și sateliți. Viețile noastre digitale depind de aceste sisteme fizice de comunicare, de observare și navigare”. Nu este doar o reprezentare imaginară, artistică a acestei lumi digitale.  Architecture of Radio folosește un GPS pentru a oferi imagini în timp real.

Sursa: ScienceAlert