cod fiscalTrei sferturi din acțiunile chineze sunt netranzacționabile.

Bursele de acţiuni din China au plonjat cu 9% luni, cea mai slabă zi începând cu 2007. Dacă ar fi alunecat încă un pic ar fi înregistrat cea mai abruptă cădere de o zi din 1996. Peste  80% din acţiunile tranzac­ţionabile chineze au atins limita de scădere permisă, de 10%.

Acţiunile din întreaga lume au pierdut 5.000 de miliarde de dolari din valoare de când Beijingul a şocat pieţele devalorizându-şi yuanul pe 11 august. Şocul a zguduit monedele ţărilor emergente şi a trezit speculaţii că economia chineză este într-o situaţie mai proastă decât lasă Beijingul să se vadă.

Producători de orice fel, de la companii de minerit la constructori auto, se bazează puternic pe cererea din China. Rezultatul este că materiile prime n-au fost niciodată în ultimii 13 ani mai ieftine ca acum.

Pe plan internațional, China, a doua economie a lumii,  este principalul partener comercial al multor țări, dintre care putem cita Rusia, Chile, Nigeria, Brazilia. Toate aceste țări exportă materii prime în China, dar dacă economia chineză suferă, importurile vor scădea. Scenariul apocaliptic e următorul: recesiunea Chinei atrage recesiunea Braziliei, care trage după ea Statele Unite, unda de șoc răspândindu-se în Europa.