sigla_provita”Dispozitivul Scrambler este utilizat în durerea cronică”, ne-a declarat dr.Ovidiu Palea, directorul Centrului Provita din București.  În România singurul medic care deține atestat emis de producător să prescrie această terapie este conf. dr Elena Copaciu.
Acest dispozitiv s-a dovedit a fi extrem de eficient in tratamentul durerilor cronice periferice de tip neuropatic (ex. mononeuropatii, polineuropatie diabetică, dureri posttraumatice – avulsii de plex brachial, dureri în membru fantomă, nevralgie postherpetică, sciatalgie dureroasă, dureri postchirurgie lombară) rezistente la medicația convențională şi dureri oncologice, având efecte de durată – un important beneficiu atât pentru pacienţi şi medici. În prezent clinici de renume precum Mayo Clinic și Johns Hopkins Hospital din Statele Unite derulează studii prinvind eficiența acestei terapii în controlul durerii din neuropatia periferică indusă de chimioterapie.

Dispozitivul folosește un concept nou, revoluționar și noninvaziv în controlul acuzelor dureroase. Prin curenți de joasă amplitudine transmiși prin electrozi de suprafață amplasați în proximitatea zonelor cu durere severă, se transmit informații artificiale de tip „self” și „nonpain” către centrii nervoși superiori care procesează informațiile dureroase. Pentru pacienții care răspund la terapie, ameliorarea durerilor severe se produce rapid și, de regulă, după parcurgerea unui set complet de proceduri, rezultatele sunt durabile în timp. Această terapie permite renunțarea la medicație cronică, nu are reacții adverse, nu dă dependență și /sau adicție, așa cum se întâmplă cu multe din intervențiile convenționale de terapia durerii.
Terapia SCRAMBLER este utilizata si de spitalele militare din SUA, precum si in centrele de tratament din toate zonele de conflict pentru armata SUA: San Antonio Military Medical Center, Andrews Air Force Base, spitalele navale Portsmouth, San Diego, Bethesda, Camp Lejeune, Pensacola, Bremerton, Jacksonville, Camp Pendelton, Okinawa, etc

Medicii și personalul medical din întreaga lume, care lucrează cu acest dispozitiv parcurg un proces de atestare din partea producătorului. Pentru centrele armatei SUA există program special de pregătire a personalului medical care aplică această terapie într-o gamă largă de sindroame dureroase neuropatice, benigne sau maligne.

După consultația inițială efectuată de medic cu competență în Terapia Durerii se face testarea procedurii cu dispozitivul Calmare. Dacă bolnavul răspunde la terapie (și rata de răspuns este extrem de ridicată) se începe prima ședință. Curele sunt de câte 10 ședințe a câte 30 de minute (primele ședințe fiind de cca 45 de minute); se fac 5 ședințe/săptămână, de luni până vineri, urmate de încă 5 săptămâna următoare. Dacă durerea este controlată mai devreme de încheierea celor 10 ședințe, se oprește terapia. Pentru bolnavii care sunt pe tratament anticonvulsivant pentru durere, efectul se instalează mai lent și poate fi nevoie de 15 ședințe. Pentru durerea neoplazică ședințele pot dura până la 60 de minute. Pentru controlul durerii în terapie paliativă durata și numărul ședințelor sunt variabile și se fac la cererea pacientului. Pentru unii bolnavi este nevoie de încă un pachet de 5 proceduri la 3 luni, dar, în general, rezultatele sunt persistente în timp. Durerea este o experiență individuală, cu o amprentă emoțională caracteristică fiecăruia dintre noi, de aceea și răspunsul la terapii standardizate în ghiduri este variabil. Avantajul terapiei pe principiul Scrambler este că se adaptează la fiecare ședință setările aparatului în funcție de răspunsul pacientului, obiectivul final fiind zero durere.