dna intrareProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată,în stare de arest la domiciliu, a lui Constantin Hogea, primar al municipiului Tulcea.

Potrivit unui comunicat de presă difuzat de DNA, măsura de arest a fost luată după acuzatia de luare de mită. De asemenea, procurorii îl acuză de efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată.

În același dosar, sunt acuzați:

Valeria Hogea, soția primului menționat, administrator al unei societăți comerciale.

Sorina Hogea, fiica celor doi menționați mai sus, administrator al unei societăți comerciale.

Cornel, administrator al unei societăți comerciale.

Valer Pop si Maria Brudiu, arhitect — șef respectiv secretar în cadrul Primăriei Tulcea.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpații Hogea Constantin, Pop Valer Constantin și Brudiu Maria, în calitate primar, arhitect — șef respectiv secretar în cadrul Primăriei Tulcea, la data de 26 octombrie 2007, au semnat și eliberat pentru firmă administrată de inculpatul Georgescu Cornel Constantin o autorizație de construire a unui bloc de locuințe situat în imediata apropiere a unor obiective cu regim special (penitenciar și unitate miliară), fără a se fi obținut avizele prealabile de la Ministerul Justiției și Ministerul Apării Naționale, conform legislației în vigoare.

Această acțiune a avut ca urmare obținerea, de către firmă respectivă, a dreptului de a construi un bloc de locuințe cu încălcarea condițiilor legale, dar și un profit viitor prin vânzarea apartamentelor construite.

Urmare a înțelegerii avute cu inculpatul Georgescu Constantin Cornel, dar și în scopul protejării intereselor financiare ale acestuia (a cărui societate avea încheiate mai multe contracte de prestări servicii și execuție lucrări cu Primăria municipiului Tulcea), la finalizarea lucrărilor, respectiv la data de 21 ianuarie 2009, inculpatul Hogea Constantin a primit, cu titlu de mită, un apartament cu trei camere situat în acel imobil, ocupat în prezent de fiica acestuia din urmă, inculpata Hogea Sorina Ioana.

Pentru a disimula primirea apartamentului respectiv și pentru a crea aparența că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea inculpatului Hogea Constantin, la aceeași dată, fiica și soția sa, au încheiat cu omul de afaceri un contract de vânzare cumpărare, în care au atestat în mod mincinos faptul că contravaloarea locuinței fusese achitată anterior.

Începând cu luna ianuarie 2015, inculpatul Hogea Constantin, beneficiind de sprijinul soției sale, inculpata Hogea Valeria a desfășurat operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de primar, în sensul că, uzând de funcția pe care o deținea, s-a comportat ca administrator de fapt al unei societăți comerciale ce aparținea acesteia din urmă.

Concret, în scopul obtinerii pentru sine a unor foloase materiale necuvenite reprezentând sume de bani provenite din închirierea unor spatii pentru clipuri publicitare, inculpatul Hogea Constantin s-a interesat despre situația juridică a unui imobil din municipiul Tulcea pe care se află amplasat un panou publicitar electronic, despre prețul practicat pe piață pentru prestarea unor asemenea servicii, despre obtinerea unor modele de contracte de închiriere spatiu publicitar, a depus diligențe pentru realizarea spoturilor publicitare, asigurarea asistenței tehnice de specialitate pentru punerea în funcțiune a panoului și asigurarea întreținerii funcționării acestuia.

Toate aceste acțiuni au avut ca rezultat încheierea unor contracte de închiriere spațiu publicitar cu un număr de șase persoane.

În cauză, a fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil, proprietate a inculpaților Hogea Constantin, Hogea Valeria și Hogea Sorina — Ioana.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.