grafic sarcinaMedicii recomandă de la 8 până la 14 vizite la medic în perioada sarcinii, pentru o evoluţie lipsită de surprize.

Consultaţiile prenatale se realizează în mod obişnuit: lunar, până în săptămâna 28, bilunar între săptămânile 29-36 și, ulterior, săptămânal, până la momentul naşterii. Având în vedere că durata normală a sarcinii este cuprinsă între 37-42 săptămâni, cu o medie de 40 de săptămâni, o femeie însărcinată poate ajunge să facă până la 14 controale în această perioadă.

“Deşi sarcina şi naşterea sunt stări fiziologice, ele reprezintă totuşi o aventură a naturii. Ca orice aventură și sarcina este un drum plin de necunoscut, în care la orice pas se poate ivi ceva neprevăzut; de aceea, chiar dacă sarcina este – şi trebuie tratată ca atare – o etapă fiziologică din viaţa femeii, este bine să se desfăşoare sub atenta observaţie a medicului, tocmai pentru a putea preveni,depista şi intervene asupra unor factori sau condiţii patologice ce pot perturba acest process fiziologic” declară dr. Adela Şerban, medic obstetric-ginecologie Fetal Care.

Totodată, dr. Adela Şerban recomandă ca femeile care își planifică o sarcină să facă o consultație înainte de momentul concepției, pentru a afla despre riscurile sarcinii și metodele de reducere a acestora. Acesta este şi momentul în care medical poate indica administrarea vitaminelor ce conțin acid folic.