fructeStudiul a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Potrivit unui studiu realizat de University of Copenhagen and Herlev and Gentofte Hospital, concentrațiile mari de vitamina C, provenită de la consumul de fructe și legume, sunt asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare si moartea timpurie.

Astfel, cercetatorii au avut acces la date despre 100.000 de danezi și aportul lor de fructe și legume, precum și date despre ADN-ul lor. ”Persoanele care consumă multe fructe și legume au un risc cu 15% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare si un risc de 20% mai mic de deces precoce, comparativ cu cele care consuma rar aceste produse. În același timp, am observat că rezultatele sunt legate de concentrațiile mari de vitamina C in sânge de la fructe și legume ”, spune Camilla Kobylecki, specialist implicat în studiul citat.

Studiul a relevat faptul că vitamina C ajută la construirea de țesut conjunctiv, care consolidează și leagă diferite tipuri de țesuturi și organe din corp. Vitamina C este, de asemenea, un antioxidant puternic care protejează celulele și moleculele biologice, ajutând astfel la previnerea multe boli, inclusiv a bolilor cardiovasculare. Organismul uman nu este capabil sa produca vitamina C, ceea ce înseamnă că trebuie să obțineți vitamina din dieta voastră.”Știm că fructele și legumele sunt sănătoase, iar noi vrem să aflăm prin cercetările noastre de ce este așa. Sigur, se poate consuma vitamina C sub formă de suplimente, dar o dietă sănătoasă este mult mai avantajoasă pe termen lung, cu beneficii pentru întregul organism” , apreciază Boerge Nordestgaard, profesor la Universitatea din Copenhaga, și un consultant la Herlev și Gentofte Hospital.

Sursa: sciencedaily.com