icrPe data de 6 octombrie 2015, începând cu orele 19.00, are loc deschiderea oficială a noului sediu al Institutului Cultural Român din Berlin.

”Noul sediu, situat în Reinhardtstraße 14, este poziționat în centrul Berlinului la câteva minute distanță de instituții importante de cultură ale capitalei germane, precum renumitele teatre Deutsches Theater, Berliner Ensemble și Friedrichstadtpalast. De asemenea în imediata apropiere se află zona parlamentară a Republicii Federale Germane cu istoricul Reichstag, Bundestag, Cancelaria, birourile oficialilor germani și sediul Ambasadei României”, precizează un comunicat al ICR Berlin.

Institutul Cultural Român din Berlin are la parter, cu acces direct la stradă, o galerie de artă și o bibliotecă, care cuprinde peste 4.000 de volume și este deschisă zilnic publicului berlinez.

ICR Berlin are posibilitatea de a organiza lecturi, conferințe, dezbateri dar și proiecții de film într-o sală cu o capacitate de 100 de persoane. De asemenea poate beneficia de o a doua sală de conferințe și concerte cu o capacitate de 220 de persoane și de un atrium deschis, modern și luminos. La etaj se află nouă sală de cursuri pentru limba română, precum și birourile echipei.

ICR Berlin a căutat, de-a lungul ultimilor ani, posibilități pentru mutarea sediului din cartierul rezidențial Grunewald în Berlin Mitte, pentru a beneficia de o poziționare strategică pe scena culturală berlineză, cu spații moderne și multifuncționale, în apropiere de Institutul Polonez, Institutul Cervantes și Collegium Hungaricum.

Clădirea noului sediu al institutului a fost cumpărată în 1886 de către Carl zu Lowenstein-Wertheim-Rosenberg și încredințată Ordinului Călugărilor Dominicani. Aceștia au fondat în 1889 spitalul St. Maria-Viktoria, apoi o biserică. Biserica a fost demolată în 1938 din lipsa fondurilor necesare renovării, iar spitalul a fost desființat sub presiunea regimului național-socialist, clădirea devenind astfel sediul editurii Deutscher Bauernverlag. În 1994 a fost achiziționată de către partidul FDP, renovată și reinaugurată în 1999.

Institutul Cultural Român din Berlin împarte spațiile complexului de clădiri cu celebrul post de televiziune franco-german ARTE, cu studiourile de corespondență ale televiziunilor elvețiene și italiene, precum și cu Academia Națională de Științe Leopoldina, Fundația Friedrich Naumann și WWF Germania.