rodica opinii

Se şopteşte în medii importante că nici medicii nu vor scăpa de ghilotina roşie a dosarelor de securitate. Dezvăluirea a câtorva biografii colaboraţioniste este doar o chestiune de timp, atent măsurată de interesele a o mână de oameni. Dacă în saloanele şi laboratoarele pline de bacterii ale medicinei româneşti va fi găsit şi microbul turnătorilor, atunci caracteristica moralităţii medicului va fi compromisă decenii bune de acum încolo. Aceasta este lovitura de graţie pregătită unor vârfuri din sistem, pentru care, din păcate, va plăti toată breasla. Să fim serioşi: invidia, răutatea, lipsa de scrupule şi chiar plagiatul sunt anemice în comparaţie cu eticheta de informator al Securităţii, într-o ţară în care trădarea a fost plătită cu milioane de vieţi pierdute şi mii de familii distruse. Rănile provocate de credinţă şi mentalitate sunt mai greu de vindecat decât cea mai grozavă infecţie.

Iată însă că un plan diabolic, bine dozat şi administrat, a reuşit să scoată din funcţiune nume care păreau puse pe vecie în funcţiile cheie din Sănătate. Miza directorilor de spital este deja istorie, reaorganizarea administrativă a acestora a însemnat transformarea lor în anexe ale Ministerului Sănătăţii. Evident că statul nu le va putea gestiona şi finanţa, dar nimic nu mai contează în ruinele unor depozite de bolnavi şi infecţii, pentru care încă nu este tras nimeni la răspundere.

Părerea mea este că dosarele de securitate vor ajuta la plătirea unor poliţe mai vechi şi vor intra în mafiile de la achiziţii. Este de notorietate faptul că, în sistemul sanitar românesc, orice soi de achiziţie, de la medicamente, aparatură şi până la cartofi, generează corupţie. Mai putem asista şi la începerea unor urmăriri penale pentru că şantajul de clasă se învaţă şi la spital. Mai mult, a fost de ajuns doar un semnal şi se pîrăsc unii pe alţii, într-un spectacol penibil, dificil de imaginat şi descris.

Mai este puţin de aşteptat până la ridicarea cortinei. Rămâne de văzut cine va scăpa neîmproşcat cu noroi şi mai ales ce impact vor avea execuţiile de imagine asupra sănătăţii populaţiei.