orchestra-radio

Valentin Răduțiu, Julien Salemkour și Orchestra Națională Radio deschid stagiunea la Sala Radio.

Orchestra Națională Radio își lansează noua stagiune (2015-2016) la Sala Radio. ”Vineri, 9 octombrie (19.00), concertul ce inaugurează noua stagiune a ansamblului este unul special: sub bagheta dirijorului francez JULIEN SALEMKOUR, care a fost între 2000-2012 asistentul celebrului Daniel Barenboim (la Opera de Stat din Berlin), îl veți aplauda la București pe violoncelistul de origine română Valentin Răduțiu”, precizează un comunicat de presă. Acesta este unul dintre tinerii artiști români premiați la numeroase competiții internaționale și aplaudat în prezent pe marile scene de concert din afara țării. Evenimentul reprezintă o carte de vizită a noii stagiuni, în cadrul căreia vedetele vor fi tineri muzicieni români deja aplaudați în marile săli de concert europene. Valentin Răduțiu cântă pe un violoncel Francesco Rugieri (Cremona — 1686) și va interpreta în concertul de la Sala Radio Variațiuni pe o temă Rococo, pentru violoncel și orchestră, lucrare semnată de Ceaikovski.

Programul serii se va deschide cu o altă lucrare ce poartă semnătura lui Ceaikovski: Voyevoda, baladă simfonică. Partea a doua a serii vă oferă prilejul întâlnirii cu Simfonia I de Mahler. Compozitorul a fost dedicat genului simfoniei: a compus nouă simfonii complete (ultima, cea de-a X-a fiind neîncheiată) și toate acestea se află astăzi în repertoriul marilor orchestre din întreaga lume. Premiera Simfoniei I a avut loc la Budapesta, în 1889 și lucrarea a fost publicată cu titlul ”Titanul”, deși Mahler nu a folosit această denumire decât în versiunea inițială a partiturii.

Ca dirijor asistent al Operei de Stat din Berlin, Julien Salemkour a dirijat peste 200 de spectacole de operă și balet și concerte cu muzică simfonică. De-a lungul timpului, a fost dirijor invitat al unor prestigioase instituții precum Metropolitan Opera — New York, Teatro alla Scala — Milano, Semperoper — Dresda, Staatskapelle — Berlin și Orchestra Simfonică Radio — Berlin. În anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim și prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la nașterea lui Mozart. Julien Salemkour a susținut atât rolul de dirijor cât și pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de țări din toată lumea.

Născut în 1986 la Munchen, violoncelistul Valentin Răduțiu și-a încheiat studiile muzicale la Universitatea Hanns Eisler din Berlin. În 2011, a înregistrat primul său CD și a avut premiera unei opere compuse special pentru el de Peter Ruzicka. Valentin Răduțiu a câștigat premii naționale și internaționale, iar în 2011 a fost distins cu Premiul Muzicii al Comitetului Cultural German, unul dintre cele mai importante premii pentru tineri muzicieni din Germania. În 2012, Valentin Răduțiu a câștigat premiul al 2-lea la Concursul Internațional ‘George Enescu’. Valentin Răduțiu a susținut concerte alături de Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Münchener Kammerorchester, Orchestra Simfonică Radio MDR Leipzig, Camerata Salzburg, Orchestra Națională Simfonică Letonă, Hong Kong Sinfonietta, Prague Philharmonia, Filarmonica ‘George Enescu’ și cu World Youth Symphony Orchestra. Printre scenele pe care a cântat se numără Filarmonica din Munchen, Konzerthaus Berlin, Ateneul Român, Filarmonica din Riga și Hong Kong City Hall. Recent, violoncelistul Valentin Răduțiu a realizat înregistrări cu integrala sonatelor de violoncel compuse de George Enescu. Printre proiectele anului 2015 în agenda muzicianului s-au aflat: un disc de jazz produs de Hanssler Classic — o inedită asociere a instrumentului său cu acest gen muzical — un disc cu Munich Kamera Orchestră și debutul la Filarmonica din Berlin, cu Deustche Symphony Orchestra.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.