regele-mihai-regina-anaÎntâlnirea cu viitorul ei soţ, Regele Mihai I al României, a avut loc în toamna anului 1947, când acesta a călătorit la Londra cu ocazia căsătoriei prinţesei Elisabeta a Marii Britanii, astăzi Regina Elisabeta a II-a.

Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marquerite s-a născut în anul 1923, la Paris. Părinţii ei au fost prinţul René de Bourbon-Parma şi prinţesa Margaret a Danemarcei, nepoata regelui Christian al IX-lea.
Tânăra şi-a petrecut copilăria şi primii ani de adolescenţă în Franţa natală, dar în 1939 s-a refugiat, împreună cu familia, din Franţa în Spania, apoi în Portugalia şi Statele Unite. Din 1943 s-a implicat în efortul de război participând ca voluntar alături de Forţele Franceze Libere în campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania.

Căsătoria Regelui Mihai I şi a Reginei Ana a marcat şi începutul unui exil de 44 de ani. Nunta a avut loc pe 10 iunie 1948, în Grecia, la invitaţia regelui Pavlov şi a reginei Frederica ai Greciei. La ceremonie au fost prezenţi, printre alţii, regina-mamă Elena a României, principele Erik al Danemarcei, unchiul reginei Ana, şi rude din partea familiilor de Hanovra şi Hesse. Regina Sofia a Spaniei şi regele Constantin al elenilor, prezenţi la nunta de diamant din 10 iunie 2008, au fost paji la nunta regelui şi reginei, la Atena.

Regele Mihai I şi Regina Ana au cinci fiice: principesa Moştenitoare Margareta, principesa Elena, Irina Walker, principesa Sofia şi principesa Maria.
Regele Mihai şi Regina Ana locuiesc din 2004 la Aubonne, în Elveţia. De marile sărbători creştine şi, în funcţie de angajamentele lor publice, Regele Mihai şi Regina Ana aleg să fie alături de cei dragi, fie Castelul de la Săvârşin din judeţul Arad, fie la Palatul Elisabeta.