rodica opiniiDiferenţa şi schimbul de opinii dintre farmacişti şi autorităţi – să fim serioşi, nici măcar tensiuni nu le putem numi, oricât ne-am strădui să amplificăm o ştire de presă – mi-au readus în minte dorinţa absurdă de a avea o mică farmacie.

Lipsa de îndemânare în ale negoţului nu împiedică pe nimeni să viseze şi, dacă tot trăim în metafora afacerilor, să dăm drumul unei farmacii. Socotelile ies: piaţa medicamentele este în creştere, bolile aşijderea, iar adaosul comercial pare mai mult decât ofertant. În rest, stai pe scaun şi aştepţi distribuitorii, care îţi aduc medicamentele la uşă, chiar cu discounturi semnificative. De campaniile de promovare se ocupă producătorii, interesaţi să-şi vândă produsele. Numai la digestive să ne gândim, câţi ulceroşi nu se uită la reclamele dintre telenovele (cele mai nereuşite din publicitate, adevărat, dar asta nu contează în contextul dat) şi a doua zi, fuguţa la farmacia ta: tu vinzi cutiuţa, îţi opreşti adaosul şi dormi liniştit noaptea, fără rate la bancă. Am uitat să vă spun: farmaciştii nu iau credite pentru că, deşi au o afacere mică, este sigură. Apoi, pe lângă medicamente, o frecţie, o vopsea de păr, de nas, de unghii şi iată cum se conturează viitorul.

Doar că, de după mirajul unei tejghele, intervine birocraţia, care te pocneşte drept în moalele capului. Dacă vrei să eliberezi medicamente compensate şi gratuite, plătite integral sau parţial din banul public, apar ca din senin mişcările de culise, interesele şi reducerile de preţ de ochii lumii. De marjele distribuitorilor nu te poţi lua, pentru că acolo este influenţă şi bani mulţi, de la ei se iau comisioane şi se finanţează campanii electorale, aşa că te duci direct la adaosul farmacistului. Lui poţi să-i tai din câştigul mărunt că tot nu are putere să ţipe, başca îi arăţi alegătorului că te interesează câţi bani dă pe reţetă, va plăti cu 1 ban mai puţin.

Ei bine, copleşită de atâta economie a generozităţii, mă văd nevoită să visez mai departe la o farmacie personală şi să asist la nesfârşitele dispute pe buzunarul găurit al bolnavului român.