hepatita cPrețul pătit de stat pentru terapia de ultimă generație destinată bolnavilor cu hepatita C este ținut secret de autorități. Un lot de 5000 de pacienți vor beneficia gratuit de acest tratament.

De la 1 octombrie, Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate va deconta o terapie nouă pentru pacienții bolnavi de hepatită C – tratamentul fără interferon. Potrivit declarațiilor făcute Vasile Ciurchea, președintele CNAS,  plata terapiei se va face punctual numai în cazurile la care se obține rezultat medical,iar prețul ”este confidențial și este unul bun pentru România”. ”Vom asigura tratament pentru bolnavii care nu au nicio altă alternativă în acest moment — ciroză, gradul de fibroză F4, continuăm cu F3 ”, a declarat Vasile Ciurchea.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că tratamentul este unul nou, diferit de dubla terapie cu interferon. Săptămâna viitoare, comisia de experți pentru afecțiuni hepatice din cadrul CNAS se va întâlni pentru a stabili procedura de aprobare a dosarelor și documentația necesară.

Prof. dr. Alexandru Oproiu a afirmat că, potrivit unui studiu din 2007, numărul de bolnavi cu infecție de hepatită C în România este de 3,2% din populația totală a țării: ”Dubla terapie, cea cu interferon, durează 48 de săptămâni, iar cea fără interferon — 12 săptămâni. Pacientul care va intra în noua terapie va trebui să țină cont să respecte întocmai schema de tratament. El va lua două pastile pe zi timp de 12 săptămâni. Are foarte puține reacții adverse, în special renale”.

120 Vizualizări