alexandru-ciucurencu

”Cred că am reușit să adâncesc componentele fără de care pictura nu se poate face: compoziția, adică organizarea suprafeței, culoarea și lumina”, mărturisea artistul în 1972.

Pe 14 octombrie 2015, AraArt organizează la Casa Capșa o licitație cu lucrări de artă plastică și decorativă, printre care se numără capodopere semnate de importanți pictori români. O secțiune aparte în licitația aniversară a Casei de Licitație și Galeriei AraArt o va avea seria de 11 lucrări semnate Alexandru Ciucurencu.

Alexandru Ciucurencu și-a început ucenicia acum aproape un secol, în 1916. În urmă cu jumătate de secol devine membru corespondent al Academiei Române. Iar pe 27 septembrie s-au împlinit 112 ani de la nașterea sa.

Este probabil ca opera nici unui alt artist român contemporan, ajuns la celebritate, să nu ofere posibilități mai evidente de a cunoaște și de a analiza mersul artei noastre plastice după primul război mondial ca cea a lui Alexandru Ciucurencu: de la post-impresionism, trecând prin realism și încheind cu realismului socialist.

Dintre cele 11 lucrări semnate Alexandru Ciucurencu scoase la licitație, menționăm 3 lucrări reprezentative pentru a marca evoluția sa artistică. Începem cu o natură statică în ulei pe carton, intitulată Ciclame și evaluată de experții AraArt la suma de 7000 de euro. Exponent al picturii cu tematică industrială, tabloul Rafinăria ”Astra Română” ce ilustrează rafinăria din Ploiești este un ulei pe carton datat 1940 și evaluat la suma de pornire de 6500 de euro. Ultimul, dar nu cel din urmă, menționăm peisajul autumnal cu pădurea din Cozieni intitulat Pădure la Cozieni și evaluat la prețul de pornire de 6000 de euro.

Expoziția care anticipează Licitația va fi deschisă colecționarilor și iubitorilor de artă la Casa Capșa în perioada premergătoare licitației (13-14 octombrie).