justice

Chemat în premieră marți la Tribunalul București pentru a fi audiat de judecători într-un proces de calomnie, Arhiepiscopul Ioan Robu a evitat să dea ochii cu magistrații.

Doar avocații prelatului au ajuns în sala de judecată zilele trecute și în lipsa clientului lor, care ar fi fost plecat la Iași, au încercat să determine instanța să renunțe la proba interogatoriului, considerată a fi umilitoare pentru șeful Bisericii Romano-Catolice. Avocaţii lui Ioan Robu sperau să evite audierea clientului lor prin prezentarea în fața instanței a unui articol de presă ce relata contextul chemării la tribunal a prelatului, pentru a combate acuzații de calomnie şi denigrarea imaginii publice a omului de afaceri Ioannis Papalekas.

Chiar dacă în sala de judecată au fost prezenţi doar 3 jurnalişti, restul presei fiind prezentă pe holurile tribunalului pentru alte procese ce vizau persoane cunoscute publicului, apărătorii monseniorului au sugerat instanței că s-ar fi pus la cale o campanie de umilire publică a lui Ioan Robu. Așa cum era și de așteptat, judecătorul a fost categoric. “Arhiepiscopul Robu nu este persoană fizică?”, s-a întrebat retoric magistratul, ca răspuns la încercările disperate ale apărătorilor prelatului de a evita supunerea acestuia la proba interogatoriului. Solicitarea Arhiepiscopului Ioan Robu este cu atât mai ciudată cu cât, acesta a invocat tot timpul dreptatea şi a denunţat aroganţa şi „prepotenţa”, iar acum pare că încearcă să se ridice deasupra legii invocând statutul său de înalt prelat, deci superior restului cetăţenilor, supuşi aceloraşi drepturi şi obligaţii. La fel de ciudat, dacă nu jignitor pentru libertatea presei este modul în care apărarea a folosit un articol de presă pentru a sublinia o aşa zisă umilire a Arhiepiscopului.

Oricum ar fi, acesta n-are nicio scăpare, fiind obligat să se prezinte la Tribunal la următorul termen când va trebui să dea declarații despre acuzațiile grave pe care i le-a adus la parchet omului de afaceri, Ioannis Papalekas. Acesta din urmă l-a dat în judecată pe Monseniorul Robu şi ARCB pentru calomnie şi denigrarea imaginii publice, cerând daune de 5 milioane de Euro. Nemulțumirea investitorului este aceea că, în trecut, prelatul i-a făcut plângere la DNA în care l-a acuzat că ar fi împiedicat demolarea clădirii Cathedral Plaza, aflată în proprietatea acestuia, cu ajutorul unor funcţionari din Primăria Bucureşti. Disputa dintre cei doi a început în anul 2013, când Papalekas a cumpărat Cathedral Plaza, clădire care face obiectului unui conflict juridic de durată între dezvoltator şi vecina ARCB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here