donare

Donarea de sânge în scopuri terapeutice este un gest umanitar, benevol, neremunerat și anonim. Recoltarea și conservarea de sânge și de plasmă se fac conform instrucțiunilor Ministerului Sănătății, numai sub supraveghere și responsabilitate medicală.

Reguli pentru donarea de sânge

  • Vîrsta cuprinsa între 18-60 ani;
  • Greutate corporala minima 50 kg;
  • Tensiunea arteriala : maxima nu depaseste 180 mmHg, iar minima 100 mmHg;
  • Valoarea hemoglibinei nu este mai joasa de 125g/l pentru femei si nu mai putin de 135 pentru barbati;
  • Nu prezinta afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer, tendinta de sîngerare anormala, s.a;
  • Intervalul de timp între doua donari de sînge nu poate fi mai mic de 60 zile .

Persoanele care suferă de următoarele afecţiuni nu pot dona niciodată sânge: hepatita B şi C, tuberculoza, sifilisul, rezecarea stomacului, maladia mitrala, cancerul operat si vindecat.

Regulile pentru acceptarea unei persoane să doneze sânge sunt stricte: fără piercinguri, fără tatuaje cu cel puțin șase săptămâni înainte de donare, să nu aibă relații sexuale neprotejate cu mai mult de doi parteneri, să nu fi întreținut relații sexuale cu parteneri de același sex, să nu fi avut relații sexuale cu parteneri plătiți, deoarece piercingul, tatuajul, precum și tratamentul stomatologic sunt posibile surse de infectare cu HIV sau hepatita C.

Cu acordul donatorului sângele va fi testat pentru a afla grupa sanguină și se face screening pentru infecții. Dacă testele revelează o problemă de sănătate, donatorul va fi informat și îndrumat spre consult de specialitate.

La o donare, se prelevează 5-7 ml/kg corp greutate donator, dar nu mai mult de 450 ml.

După donarea de sânge, se recomandă menținerea poziției orizontale pentru încă 10-15 de minute, pentru a evita apariția efectelor adverse postdonare. Se recomandă evitarea efortului fizic și consumul de alcool după donare. Se va suplimenta consumul de lichide timp de 2-3 zile după donare, iar regimul alimentar va fi bogat în proteine animale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here