ani-logo

Valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de peste un milion de lei.

Încălcarea regimului juridic al conflictului de interese a fost constatată la actualii deputați Mihăiță Calimente, Bogdan Ciucă, Gheorghe Firczak, Iulian Iancu, Miron Ignat, George Ionescu, Atilla Bela Laszlo Kelemen, Ion Mocioalcă, Iuliu Nosa, Laurențiu Nistor, Daniel Oajdea, Neculai Rățoi, Ion Stan și Mădălin Voicu, la senatorul Cătălin Croitoru și la foștii deputați Amet Aledin, Ana Gheorghe, Ștefan-Vasile Beres, William Brînză, Viorel Vasile Buda, Sorin Gheorghe Buta, Petru Călian, Viorel Cărare, Radu Eugeniu Coclici, Relu Fenechiu, Gheorghe Gabor, Mircia Giurgiu, Pavel Horj, Doru Brașoan Leșe, Corneliu Olar, Sorin Ștefan Zamfirescu, Dan Radu Zătreanu.

”Dintre aceștia, în cazul a trei foști deputați și al unui senator, Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din noul Cod penal, ca urmare a angajării de către aceștia a propriilor rude în cadrul birourilor parlamentare”, precizează un comunicat al Agenției Naționale de Integritate.

Valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de peste un milion de lei (aproximativ 240.000 de euro).

ANI a prezentat și lista celor 32 parlamentari, cu precizarea că în 28 de cazuri a intervenit termenul de prescripție de cinci ani pentru conflictul de interese de natură penală.

 • Fostul deputat Aledin Amet (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soția sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 1.143 de lei.
 • Fostul deputat Gheorghe Ana (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat cumnata în funcția de șef cabinet în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, cumnata sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 9.691 de lei.
 • Fostul deputat Ștefan-Vasile Bereș (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, două contracte civile prin care și-a angajat sora în funcția de consilier și pe fiul său în funcția de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, sora sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 37.646 lei, iar fiul său a obținut venituri salariale în cuantum total de 26.203 lei.
 • Fostul deputat William Brînză (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obținut venituri salariale în cuantum total de 23.393 de lei.
 • Fostul deputat Viorel Vasile Buda (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 19.517 lei.
 • Fostul deputat Sorin Gheorghe Buta (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 29.139 de lei.
 • Deputatul Mihăiță Calimente (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiul în funcția de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obținut venituri salariale în cuantum total de 33.258 de lei.
 • Fostul deputat Petru Călian (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispozițiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003. În baza contractului civil încheiat, soția sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 61.512 lei.Fostul deputat Viorel Cărare (conflict de interese administrativ și penal) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, două contracte civile și un contract individual de muncă prin care și-a angajat cumnatul și soția în cadrul propriului birou parlamentar. Soția sa a beneficiat, în baza contractelor civile încheiate, de venituri salariale în cuantum total de 31.933 de lei, iar cumnatul său a beneficiat, în baza contractului individual de muncă, de venituri salariale în cuantum total de 12.768 de lei. ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, întrucât fostul parlamentar și-a angajat soția în cadrul propriului birou parlamentar, motiv pentru care aceasta a obținut, în baza unuia dintre contractele civile încheiate, venituri salariale în cuantum de 9.508 de lei.
 • Deputatul Bogdan Ciucă (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat sora în funcția de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, sora sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 40.956 de lei.
 • Fostul deputat Radu Eugeniu Coclici (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat mama în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, mama sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 32.576 de lei.
 • Cătălin Croitoru, fost deputat și actual senator (conflict de interese administrativ și penal), este acuzat că în perioada exercitării mandatului de deputat a încheiat două contracte civile prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier juridic și nora în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obținut venituri salariale în cuantum total de 55.038 de lei, iar nora sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 37.399 de lei. În plus, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese ca urmare a angajării de către Cătălin Croitoru a rudelor sale în cadrul propriului birou parlamentar.
 • Fostul deputat Relu Fenechiu (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obținut venituri salariale în cuantum total de 4.051 de lei.
 • Deputatul Gheorghe Firczak (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat un contract individual de muncă prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului individual de muncă încheiat, fiul acestuia a obținut venituri salariale în cuantum total de 62.580 de lei.
 • Fostul deputat Gheorghe Gabor (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, două contracte civile prin care și-a angajat fiul și soția în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului individual de muncă încheiat, fiul a obținut venituri salariale în cuantum total de 19.265 de lei, iar soția a obținut venituri salariale în cuantum total de 21.911 lei.
 • Fostul deputat Mircia Giurgiu (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de șofer în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obținut venituri salariale în cuantum total de 13.975 de lei.
 • Fostul deputat Pavel Horj (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soția sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 26.515 lei.
 • Deputatul Iulian Iancu (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de subinginer în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obținut venituri salariale în cuantum total de 23.460 de lei.
 • Deputatul Miron Ignat (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat cumnata în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, cumnata sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 35.899 de lei.
 • Deputatul George Ionescu (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiul în funcția de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obținut venituri salariale în cuantum total de 35.991 de lei.
 • Deputatul Kelemen Atilla Bela Laszlo (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soția sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 27.248 de lei.
 • Fostul deputat Doru Brașoan Leșe (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obținut venituri salariale în cuantum total de 92.443 de lei.
 • Deputatul Ion Mocioalcă (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 892 de lei.
 • Deputatul Iuliu Nosa (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil și un contract individual de muncă prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractelor încheiate, fiul său a obținut venituri salariale în cuantum total de 35.971 de lei, la care se adaugă indemnizația pentru creșterea copilului pe care a primit-o timp de un an, începând cu data de 20 martie 2012.
 • Deputatul Laurențiu Nistor (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, două contracte civile prin care și-a angajat fiica și ginerele în funcția de expert în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractelor civile încheiate, fiica sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 34.171 de lei, iar ginerele a obținut venituri salariale în cuantum total de 45.771 de lei.
 • Deputatul Daniel Oajdea (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soția sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 32.970 de lei.
 • Fostul deputat Corneliu Olar (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 29.139 de lei.
 • Deputatul Neculai Rățoi (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat nepotul în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, nepotul său a obținut venituri salariale în cuantum total de 26.336 de lei.
 • Deputatul Ion Stan (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 6.594 de lei.
 • Deputatul Mădălin Voicu (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat nora în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, nora sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 3.302 lei.
 • Fostul deputat Sorin Ștefan Zamfirescu (conflict de interese administrativ și penal) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, trei contracte civile prin care și-a angajat fiul în funcțiile de șofer, referent și, respectiv, consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractelor civile încheiate, fiul său a obținut venituri salariale în cuantum total de 28.893 de lei. ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese ca urmare a încheierii de către Zamfirescu a contractului civil prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier.
 • Fostul deputat Dan Radu Zătreanu (conflict de interese administrativ și penal) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 — 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 3.249 de lei.

În plus, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese ca urmare a angajării de către Zătreanu, în cadrul propriului birou parlamentar, a fiicei sale.

„Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază — de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Radu Eugeniu Coclici, Neculai Rățoi și William Gabriel Brînză nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în termenul prevăzut de lege, în exercitarea dreptului la apărare”, se precizează în comunicatul ANI.

În perioada 2011 — 2015, au fost constatate alte 22 de cazuri de membri ai Parlamentului care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, încălcând, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natură penală și administrativă: în ceea ce privește conflictele de interese de natură penală, în urma sesizării PÎCCJ și trimiterea acestora în judecată, instanța a dispus condamnarea la închisoare cu suspendarea pedepsei și interzicerea unor drepturi în 17 cazuri (dintre care 9 sentințe irevocabile); referitor la conflictele de interese administrative, în 15 cazuri instanța a confirmat prin decizii definitive și irevocabile constatările ANI.