tutun

Societatea Română de Pneumologie susține adoptarea unei legi de interzicere totală a fumatului în public.

Societatea Română de Pneumologie a adus la aceeași masă de discuții lideri de opinie importanți din domeniul pneumologiei și cardiologiei, profesioniști în sănătate publică, autorități, reprezentanți ai vieții sociale din România și jurnaliști, în vederea conturării unui obiectiv comun: o redare corectă și cât mai eficientă a subiectelor referitoare la problematica fumatului în România.

”Misiunea noastră este de a avea o lege anti-fumat completă, care să fie nu numai emisă, ci și monitorizată, în aplicare. Alături de lege este nevoie de pachete educaționale, taxe mai mari pentru tutun și pictograme sugestive pentru a reduce numărul de fumători”, este de părere prof. dr. Florin Mihălțan. Totodată, președintele Societății Române de Pneumologie a subliniat exemplul Spaniei, țară în care, în urma adoptării legii anti-fumat, numărul fumătorilor s-a redus semnificativ.

Demersurile Societății Române de Pneumologie de a aplica o legislație care să interzică fumatul în spațiile publice și de a reduce numărul fumătorilor este și un demers ce aliniază România la politica globală de sănătate.

”S-au făcut pași importanți, dar nu suficienți. La ultimele ședințe ale Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății s-au stabilit obiective foarte clare: reducerea cu 30% a numărului de fumători, până în 2025. Există și țări mai ambițioase, Finlanda, Irlanda și Scoția, care își propun ca, după 2025, să nu mai aibă mai mult de 5% fumători, din totalul populației”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa.

Acțiunea de implementare a normelor unei legi anti-fumat și încercarea de a schimba comportamente sociale este una greoaie și anevoioasă, de aceea, în această inițiativă este nevoie de parteneri.

”Societatea Română de Cardiologie are un parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie în ceea ce privește interzicerea fumatului în spațiile publice. 60-65% dintre români mor din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu media europeană, cea de 40%. Fumatul este principalul factor de risc de infarct miocardic la tineri. 80-90% dintre cei care fac infarct sunt fumători. Vârsta arterelor la fumători este cu 10-15 ani mai mare decât cea reală. Este nevoie de o strategie, iar principala țintă este populația tânără”, a declarat Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie.

Conform prof. dr. Maria Dorobanțu, odată cu obiceiului fumatului de la vârste din ce în ce mai mici, crește și riscul cardiovascular și al altor afecțiuni, în rândul persoanelor tinere.

”Societatea Română de Hipertensiune susține demersurile Societății Române de Pneumologie cu privire la aplicarea legii anti-fumat. Vârsta persoanelor care fac infarct coboară sub 30 de ani. Cel mai tânăr pacient cu infarct pe care l-am întâlnit, în practica mea medicală, avea 28 de ani! Și vârsta celor care suferă un accident vascular a scăzut foarte mult. Una dintre cauzele importante ale acestei situații dramatice este fumatul timpuriu, de la vârsta de 9-10 an”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanțu, președintele Societății Române de Hipertensiune.

De aceea, rolul educației este unul foarte important, în egală măsură cu existența unor mentori-educatori, care să ofere viitoarei generații un exemplu de moralitate.

”O generație needucată sau o generație care nu înțelege că nu e bine să faci anumite lucruri și că este necesar să ai anumite conduite pozitive, va fi o generație bolnavă, o generație fără valori morale. Trebuie că efortul să fie concentrat. Cred că educația trebuie să se implice foarte mult în această zonă, însă degeaba introducem ore de educație pentru sănătate și profesorul îi spune că nu este bine să fumeze, iar atunci când iese din școală își aprinde o țigară. Fumatul se transformă nu într-o acțiune individuală, ci într-o chestiune colectivă ‘dacă toți o fac, eu de ce să nu o fac?!”. Aici trebuie să intervenim, numai că lucrul trebuie să fie psihologic. Trebuie să explicăm’, a declarat conf. Dr. Gabriel Ispas, secretar general în Ministerul Educației.

În cadrul dezbaterii a fost punctat și dreptul nefumătorilor de a nu deveni fumători pasivi, obligați de circumstanțe: ”Un pas important este să ne integrăm în normele europene. Ne-am dorit foarte mult ca țară să aderăm la Uniunea Europeană. Cred că un pas esențial este să ne integrăm în UE, în normele sociale și în cultură pe care Uniunea Europeană o are. Din tot spațiul european, noi suntem ultima țară care nu a adoptat o legislație în sensul interzicerii fumatului în spațiile publice închise, tocmai pentru protecția sănătății cetățenilor, în scop preventiv, în scop profilactic. Această inițiativă este practic un pariu pentru sănătatea tinerei generații și pentru a crea un alt tip de normă socială, în care ne orientăm cu toții”, a afirmat deputata Aurelia Cristea.

În aceeași măsură, conf. dr. Florin Bîrsășteanu este optimist în adoptarea legii anti-fumat, cât de curând: ”Am constatat cu insatisfacție că lucrurile merg foarte greu în Parlament. A elabora o lege e un proces foarte greoi, cu o largă consultare a unor variate organisme care își aduc aportul la finisarea proiectului inițial al legii. Sigur, această lege care ar urma să interzică fumatul în spațiile publice este absolut binevenită și trebuie să convingem pe toți ceilalți parlamentari că suntem majoritatea și că contăm în toată această elaborare a legii și în mod normal și firesc legea ar trebui să se adreseze celor care sunt mai mulți, să producă mai multe efecte benefice asupra mai multor oameni”.