fifa-cere-sanctiuni-impotriva-lui-blatter-si-a-lui-platini

Justiția americană a inițiat ancheta anticorupție în cadrul Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) iar în cadrul acesteia, 16 persoane au fost inculpate, dintre care înalți responsabili ai forului internațional, relatează Agerpres.

„Fiecare dintre cei 16 noi suspecți este inculpat pentru activitate infracțională organizată și alte infracțiuni legate de abuzuri comise în exercițiul funcției, pentru o lungă perioadă”, a declarat ministrul justiției, Loretta Lynch, în cadrul unei conferințe de presă la Washington.

„Nivelul de trădare a încrederii în această afacere este cu adevărat revoltător și amploarea corupției presupuse este neconceput”, a comentat ministrul, făcând referire la concluziile acestei anchete, care a declanșat o primă serie de șapte inculpări în urmă cu șase luni.

Opt suspecți și-au recunoscut implicarea în sistemul de corupție al FIFA vizat de această anchetă în Statele Unite, a mai precizat Lynch.

„Încă opt suspecți au acceptat să pledeze vinovați pentru implicarea lor în sistemul de corupție pe care l-am pus la punct”, a declarat ministrul.

Ea a precizat că cinci dintre ei nu figurau în prima serie de inculpări lansate de autoritățile americane.

Demnitarul american a adresat un „mesaj clar” sub formă de punere de gardă: „Fiecăruia dintre indivizii vinovați care rămân în umbră, în speranța că vor scăpa de ancheta în curs, vreau să le transmit că brațul lung al legii nu-i va ocoli”.

Printre cei 16 noi inculpați figurează cei doi vicepreședinți ai instanței supreme a fotbalului mondial arestați joi la Zurich: paraguayanul Juan Angel Napout și hondurianul Alfredo Hawit Banegas. Napout prezidează Confederația sud-americană (CONMEBOL), iar Hawit este șeful interimar al Confederației Americii de Nord, Centrale și Caraibelor (CONCACAF), ambele în centrul suspiciunilor după ce scandalurile de corupție la scară largă au izbucnit la finele lunii mai.

Conform justiției elvețiene, ambii se opun extrădării în Statele Unite.

În afara celor doi înalți responsabili ai FIFA, lista celor 16 noi inculpați arată că procedura lovește din plin și fotbalul brazilian, Marco Polo Del Nero, președintele Federației braziliene (CBF) , fiind unul dintre aceștia. El a demisionat la finele lunii noiembrie din Comitetul Executiv al FIFA, fără a preciza un motiv. Justiția internă a FIFA a deschis pe 23 noiembrie o anchetă în privința sa.

Ricardo Teixeira, președintele CBF timp de 23 de ani până la demisia sa în 2012, face obiectul unei proceduri interne a FIFA din luna octombrie, alături de alte șase persoane. El se află în vizorul justiției braziliene, bănui de spălare de bani și fraudă între 2009 și 2012.

Un alt fost președinte al Federației braziliene, Jose Maria Marin (succesorul lui Teixeira și predecesorul lui Del Nero), s-a numărat printre înalții responsabili ai FIFA arestați pe 27 mai la Zurich. El a fost extrădat către Statele Unite pe 3 noiembrie și plasat în detenție.

Opt suspecți și-au recunoscut implicarea în sistemul de corupție al FIFA, vizat de o anchetă în Statele Unite, a anunțat, joi la Washington, Loretta Lynch ministrul american al Justiției

Sursa: www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.