rodica opinii

Mai mult ca oricând, în ultimul an, plafoanele pe la tot soiul de investigații și analize medicale pun la grea încercare nervii celor care au asigurare de sănătate. Oricât ar încerca să se ascundă guvernanţii sub paravanul costurilor exorbitante din sănătate, lucrurile sunt clare. Nu este ieftină sănătatea în România: este o minciună afirmaţia conform căreia beneficiem de multe servicii medicale gratuite, pentru că asigurarea de sănătate, lună de lună, este plătită atât de angajat cât şi de angajator. În plus, pensionarii înstăriţi mai cotizează şi ei pentru asigurarea asistenţei medicale. Cât despre circuitul banilor, vom intra în detalii altădată, dar nu putem trece fără să amintim că, anual, fondurile destinate asigurările de sănătate se învârt în jurul a 4 miliarde de dolari, o sumă exorbitantă din care nu înţelegem nimic.

Dar să ne întoarcem la plafoanele şi cozile din faţa usilor laboratoarelor medicale care au contract cu casele de asigurări. Degeaba îi linişteşte pe bolnavi ministrul Sănătăţii, oricum s-ar numi el, că ei tot stau pe liste de așteptare interminabile. După mintea politicienilor, bieții oameni au prins drag de stat la doctor. În alte condiţii am fi zâmbit cu condescendenţă, însă când vieţile unor bolnavi sunt ameninţate ne ducem cu gândul la încălcarea flagrantă a dreptului la sănătate. Până când vor exista consilieri competenţi în Ministerul Sănătăţii, le spunem noi că, în momentul de faţă, plafonul de orice soi care aduce prejudicii sănătății cetățeanului cade sub incidenţă penală. Să ne referim strict la rețeta compensată sau așa zis gratuită. Atâta vreme cât există o reglementare care defineşte substanţele active supuse subvenţionării, iar medicul prescrie medicamente compensate şi gratuite unui bolnav, cu o afecţiune diagnosticată corect şi probată de investigaţii, orice cetăţean asigurat care nu intră în posesia medicamentelor respective poate acţiona în instanţă Ministerul Sănătăţii. Motivul: ministerul îi refuză în mod deliberat, prin limitarea fondurilor, stabilite anterior prin lege, onorarea reţetei în regim compensat. Şi va câştiga! Pentru că tot acelaşi minister a elaborat lista de medicamente compensate şi gratuite şi, credem, a calculat şi suportabilitatea subvenţiei.

În urmă cu câțiva ani, se vorbea masiv de cozile şi plafoanelor din farmacii. Funcţionarii din aministrația sanitară au știut foarte bine că încalcă legea şi, evident, au pregătit următorul pas: mutarea plafonului în cabinetul medicului de familie. Cozile din faţa farmaciilor s-au mutat la medici, dar nu are importanţă, deoarece ilegalitatea a fost băgată sub preș. Mă întreb însă dacă nu va fi periclitată cu bună ştiinţă obiectivitatea punerii diagnosticului şi, implicit, credibilitatea medicului român.

Cel mai onest lucru pe care l-ar putea face Ministerul Sănătăţii ar fi desfiinţarea plafonului – inutil, în condiţiile în care declară că lucrează pentru sănătatea populației României.

176 Vizualizări

1 COMENTARIU

  1. Nu exista plafoane nici pentru investiții paraclinice nici pentru medicamente la nici un medic. Sistemul e plin de belele dar in cazul de mai sus nu dezinformați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here