60487928

Abu Yusuf al Anabi, unul dintre liderii grupării teroriste Al-Qaida, a ameninţat Italia pentru că a ocupat Libia în contextul acordului intermediat de ONU privind formarea unui guvern libian unitar, informează agenţia de presă italiană ANSA, citată de Mediafax.

„Vei regreta asta”, declară Abu Yusuf al Anabi, unul dintre cei mai influenţi lideri Al-Qaida, într-o înregistrare video, potrivit agenţiei mauritane al-Akhbar, care susţine că a primit o copie a înregistrării respective. Italia a convenit să aibă un rol-cheie în stabilizarea Libiei, fostă colonie italiană, în urma unui acord semnat în decembrie între parlamentele rivale ale Libiei, acord intermediat de ONU.

În baza acordului semnat la Skhirat, Maroc, Libia „a fost vândută străinilor” şi Italia a ocupat ţara şi capitala Tripoli, acţiuni pe care „le va regreta”, susţine liderul Al-Qaida în mesajul video. Anabi defineşte convenţia pentru un guvern libian unitar drept „o conspiraţie”.

„Pentru noii invadatori, nepoţii lui (Rodolfo) Graziani (un general care a participat la războiul libian în timpul regimului comunist), vă veţi muşca mâinile, regretând că aţi intrat pe teritoriul lui Omar al Mukhtar (erou al rezistenţei libiene) şi veţi ieşi umiliţi din luptă”, atacă liderul terorist Roma în mesajul său intitulat „Italia Romană a ocupat Libia”.

În 1920, Graziani a fost desemnat de guvernul fascist drept comandant al forţelor italiene în Libia, fiind responsabil de suprimarea rebeliuni Senussi. În perioada pacificării, a fost responsabil de cosntruirea a câteva lagăre de concentrare şi de muncă, unde mii de prizonieri libieni au murit.

„Suntem oameni care nu vor renunţa niciodată, va trebui să treceţi peste cadavrele noastre. Ori câştigăm, ori murim”, continuă Anabi în mesajul său. El face referire şi la un „general italian care conduce acum Tripoli”, posibil generalul Paolo Serra, un consilier militar al delegatului ONU Martin Kobler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here