Adrian-Sitaru foto

Lungmetrajul independent „Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru, a fost selectat în cadrul secţiunii „Forum” la cea de-a 66-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. „Forum” este secțiunea cea mai îndrăzneață a Berlinalei, în cadrul căreia sunt selectate proiecte experimentale, prezentând anual o selecţie de filme care pun accent pe avangardă, eseu sau reportaj politic ori pe descoperirea unor peisaje cinematografice încă necunoscute.

Filmul prezintă povestea unei familii unite la început, formată din 4 frați și un tată, mama decedată cu 2 ani în urmă. Victor, tatăl (60 de ani), medic anestezist, Cosma (32), medic chirurg, Gilda (27), fără ocupație, Romeo și Sașa (22), gemeni, frate și soră. La aflarea informației că tatăl a turnat, în regimul Ceaușescu, femei care doreau să facă avort, Cosma își ia tatăl la întrebări, în final toți copiii acuzându-l. Tatăl se apără spunând că el crede în viață și este împotriva avortului, și dacă nu ar fi fost, frații gemeni n-ar fi acum în viață și în poziția de a-l acuza. Tatăl părăsește casa definitiv, familia începe să se destrame, iar problemele de abia acum încep.

„Ilegitim” este cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, după „Pescuit sportiv” (2008), „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (2011) şi „Domestic” (2012), producţii care au câştigat distincţii importante la festivaluri prestigioase. Scenariul a fost scris de Alina Grigore şi Adrian Sitaru, imaginea este semnată de Adrian Silişteanu şi Alexandru Lorian Timoşca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu şi Theo Lichtenberger, în timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip şi Dan-Ştefan Rucăreanu.

Anul acesta programul Berlinale Forum pune accent pe filme ale unor tineri regizori ce tratează istoria sau prezentul din spaţiul arab. Războaiele civile, migrația forțată și repercusiunile condițiilor de muncă abuzive sunt însă teme abordate şi în producţii din alte regiuni, prezente în secţiunea Forum. Cele 44 de filme, selecţionate în Berlinale „Forum”, tratează însă teme din cele mai variate şi reprezintă ţări precum Japonia, Franţa, Finlanda, Serbia, Rusia, Germania, Mexic, Canada, Turcia sau Senegal. 34 dintre acestea, incluzând lungmetrajul lui Adrian Sitaru, vor fi prezentate în premieră mondială și nouă în premieră internațională.

Proiecţiile filmului „Ilegitim” sunt programate pentru 13 februarie 2016, ora 19:30 la Zoo-Palast 2, 14 februarie, ora 15:45 la CineStar 8, 15 februarie, ora 20:00 la Cubix 9, 16 februarie 2016, ora 17:30 la CinemaxX şi 20 februarie, ora 21:30 la CineStar 8.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here