proteste-chisinau-executiv

Mulțimea l-a rănit pe Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, când încerca să iasă din clădirea Parlamentului. De asemenea, Chiril Moțpan, unul dintre liderii Platformei Demnitate și Adevăr, a ieșit cu capul însângerat, scrie Timpul.md.

În timp ce Parlamentul vota noul Executiv, condus de Pavel Filip,în stradă oamenii protestau violent. Ambasada SUA la Chisinău îndeamnă la calm.

Circulația rutieră este blocată pe Bulevardul Ștefan cel Mare între B. Bodoni și P. Movilă. Sunt observate grupuri mari de polițiști care merg spre Parlament din mai multe direcții. Șeful interimar al Inspectoratului General de Politie, Gheorghe Cavcaliuc, spune că situația de la Parlament este sub control.

Manifestanții, înarmați cu răngi și dalte au reușit să spargă ușa din spate a clădirii legislativului, unde s-au izbit de scuturile politiștilor. Unii au trecut peste capetele scutierilor și au intrat in Parlament. Apoi, protestatarii au început să îi ia pe sus pe politisti si să îi evacueze din clădire. Protestatarii s-au îmbrâncit cu forțele de ordine și au reusit să ajungă pe scările parlamentului, deciși să forțeze intrarea.

Pavel Filip a fost desemnat pentru funcţia de premier imediat după ce Ion Păduraru şi-a depus mandatul, motivând că nu doreşte să aibă o confruntare cu majoritatea parlamentară. Tot mai mulţi experţi, printre care şi analistul politic Vladimir Socor, spun că nominalizarea lui Pavel Filip este o înaintare indirectă a controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc. Totodată, analiştii politici şi experţi în dreptul constituţional au afirmat că majoritatea parlamentară, care susţine candidatura Partidului Democrat, nu a fost formată legal. Amintim că Vladimir Plahotniuc a fost înaintat de PD de două ori la funcţia de premier, însă preşedintele nu l-a desemnat din cauza suspiciunilor privind integritatea acestuia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.