rodica opinii

În ultimele 24 de ore, titluri de știre ne anunță că operatorii de deszăpezire au fost amendați cu 30.000 de lei de Primăria Capitalei. Sau informația referitoare la cele două firme din Cluj Napoca, sancționate cu 15.000 de lei pentru că toate drumurile din oraș s-au transformat în derdeluș. Vă dați seama cât de mulți bani trebuie să plătească cele 5 companii bucureștene, care ar trebui să se ocupe de curățatul zăpezii din oraș! O sumă ridicol de mică în comparație cu banii din contractele respective cu primăriile. Dar să fim serioși, amenzile pentru operatorii privați sunt stabilite tot de consiliile locale si, cum se poartă românește, mulți dintre consilieri au interese directe și beneficii pe măsură. Conflictul de interese rămâne o metaforă, iar când acesta mai trebuie și demonstrat este clar că vorbim de dragul poveștii.

La una din convocările comandamentului de iarnă, l-am auzit pe actualul primar general al Capitalei spunând că el însuși a văzut un utilaj mergând cu lama ridicată. Nu curăța zăpada, cu lama în jos adică, mergea pur și simplu. L-a oprit și șoferul i-a spus că așa a primit ordin de la firmă. Orice edil, din oricare țară în afară de România, în secunda următoare ar fi demarat procedurile de reziliere a contractului cu operatorul în cauză. Cu orice risc și oricât de stufoase ar fi fost demersurile de reziliere, semnalul de seriozitate ar fi trebuit să fie prompt din partea celui care care conduce cea mai mare primărie din țară.

Nu trebuie să fii mare specialist ca să vezi cât a nins în 2016. E jalnic însă să vezi o țară întreagă paralizată de o brumă de ninsoare. Realitatea ultimilor zece ani ne-a învățat că toate autoritățile locale, de la comisiile județene până la cel mai mic cătun, așteaptă primii fulgi de nea ca să ceara suplimentări de buget. Știrile îi ajută, iar presiunea către Guvern, indiferent de culoare, are rezultate. Sau cel puțin așa s-a întâmplat până acum. După cum bine intuiți, suplimentările se duc tot către companiile de deszăpezire. Și încă o iarnă trece pe spinarea și buzunarele bieților oameni, care tot speră în ierni minuscule și zăpadă puțină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here