adrian candu

Andrian Candu, președintele parlamentului Republicii Moldova, i-a invitat pe liderii protestatarilor care s-au manifestat violent miercuri seara împotriva noului guvern învestit de către legislativ, la o discuție pentru calmarea situației, relatează portalul IPN, citat de Agerpres.

Candu i-a îndemnat pe moldoveni să nu se lase pradă provocărilor. „Protestele sunt bune atunci când se protestează pașnic. E un exercițiu democratic. Cu regret, unii înțeleg greșit”, a menționat oficialul, după ce manifestanții au încercat să ia cu asalt miercuri seara sediul parlamentului.

„Am discutat cu dl. Dodon (Igor, liderul Partidului Socialist), voi face invitații și către alți lideri ai protestatarilor. Cel mai important este dialogul, discuțiile. Astăzi a fost învestit guvernul și este important să-i dăm posibilitatea să lucreze cu rezultate clare, indiferent de culoarea politică”, a mai spus el.

„În Parlament există o majoritate de 58 de deputați. Există o determinare de a acorda un suport politic unui guvern pentru acțiunile care urmează să fie desfășurate. Avem puțin timp, trebuie să ne mișcăm foarte repede pentru a recupera atât încrederea cetățenilor în statul de drept în Republica Moldova, cât și încrederea partenerilor noștri de dezvoltare, partenerii străini”, a afirmat Candu, într-o ediție specială a Radio Moldova.

În jur de 2.000 de manifestanți s-a adunat miercuri seara în fața clădirii parlamentului din Chișinău, în semn de protest față de învestirea noului guvern asociat cu figura controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, despre care se spune că ar controla toate instituțiile statului din Republica Moldova.

După învestire, ei au înconjurat sediul legislativului cu scopul de a nu le permite deputaților să părăsească incinta clădirii și a impune anularea votului. Protestatarii au forțat o ușă laterală a parlamentului și au pătruns în clădire, însă ulterior au fost scoși afară de forțele de ordine. Mai mult de zece persoane, printre care și patru polițiști, au fost răniți în urma altercațiilor și îmbrâncelilor. Printre cei agresați a fost și deputatul liberal Mihai Ghimpu, care a fost lovit cu pumnii și căruia i-a fost spart capul, potrivit presei de la Chișinău. La ieșirea din clădirea legislativului, el a fost întâmpinat cu strigătele „Iuda” pe motiv că a votat „guvernul lui Plahotniuc”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.