mc

Franciza pentru unitățile de fast-food McDonald’s România a fost vândută unui grup maltez, Premier Capital, considerându-se că țara noastră este o piață prea mică pentru o prezență directă.

Pentru Premier Capital din Malta, România devine a şasea piaţă unde compania deţine franciza McDonald’s şi va fi totodată şi cea mai mare, în contextul în care local sunt deschise 67 de unităţi sub brandul fast-food. Prin comparaţie, în toate celelalte cinci pieţe sunt circa 60 de restaurante, potrivit site-ului Premier Capital.

McDonald’s a mai aplicat acest model de business – intrare directă şi apoi transferul operaţiunilor către un francizat – pe mai multe pieţe din Europa de Est, precum Republica Moldova (businessul a fost preluat de omul de afaceri Ilie Năstase), Bulgaria, Georgia sau Azerbaidjan.

În România, McDonald’s este cel mai mare jucător de pe piaţa locală de restaurante, cu afaceri de circa 100 milioane euro şi cu aproape 70 de unităţi de tip fast-food.

Pe lângă suma obţinută pentru transferul de business, Mc Donald’s va încasa de la francizat şi procente din cifra de afaceri anuală, care în prezent se apropie de 100 de milioane de euro. O tranzacţie prin care un francizat preia toată reţeaua din România înseamnă pentru americani venituri mai mici, dar şi cheltuieli mai mici.

Astfel, la nivel de profit, gigantul McDonald’s ar putea avea de câştigat, mai ales că în ultimii ani rezultatele nete ale companiei au fost mai slabe pe piaţa locală.

În momentul unui astfel de transfer, în cazul în care McDonald’s găseşte partener, dacă noul francizat are experienţă în domeniu, el va prelua toată afacerea. În caz contrar, directorul general va primi un număr de acţiuni pentru a rămâne în companie şi pentru a se asigura continuitatea businessului, potrivit unor surse din piaţă.

În ceea ce prive;te compania Premier Capital, aceasta are deja experienţă în domeniu, deţinând franciza McDonald’s pe cinci pieţe.

Daniel Boaje, românul care a condus McDonald’s România în ultimii cinci ani, a primit, totuși, 10% din acţiunile McDonald’s România.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here