ccr

Curtea Constituțională a României a decis că legea privind pensiile speciale ale aleșilor locali sunt neconstituționale. Decizia a fost luată miercuri, în unanimitate, de cei nouă judecători ai Curții.

Judecătorii au constatat că legea nu este clară, că există inegalitate între aleși și că nu se precizează sursa de finanțare, scrie Agerpres.
„Orice bani în plus constituie un privilegiu”, a declarat miercuri, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, înainte ca CCR să discute sesizarea Guvernului privind pensiile speciale pentru aleșii locali.

Președintele CCR a explicat că există o problemă și în privința retroactivității prevăzute în actul normativ, care ar face ca și foștii șefi locali de pe vremea comunismului să beneficieze de ea.

Senatul a adoptat pe 21 decembrie proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinti și vicepreședinți de consilii județene.

Proiectul a trecut cu 86 voturi „pentru” (erau necesare 84) și un vot „împotriva”, în condițiile în care cei peste 30 de senatori liberali au ieșit din sală. Senatul este camera decizională, proiectul fusese adoptat tacit de Camera Deputaților.

Forma legii așa cum a trecut de Cameră a fost modificată prin mai multe amendamente propuse de PSD direct în plen. Unul dintre acestea prevede că aleșii locali trebuie să aibă cel puțin un mandat pentru a beneficia, la împlinirea vârstei de pensionare, de pensia specială, și nu doar doi ani în funcție așa cum era prevazut inițial.

Îndemnizația se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensie și se suportă din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, se mai arată în proiectul adoptat de Parlament.

Sursa: HotNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here