morometii

Filmul „Moromeții” (1987), în regia lui Stere Gulea, va putea fi urmărit joi, de la ora 17:00, la Universitatea din Strasbourg, se anunță într-un comunicat al Institutul Cultural Român Bruxelles.

Evenimentul, organizat de ICR Bruxelles, Departamentul de limba română și Asociația Studenților Români din Strasbourg (ADERS), se desfășoară în cadrul Săptămânilor filmului românesc de la Strasbourg, găzduite de cinematograful Odyssee în perioada 13 ianuarie — 16 februarie. Programul cuprinde șase filme din România și din Republica Moldova, printre care două ecranizări după romanele lui Marin Preda: ”Moromeții” și ”Cel mai iubit dintre pământeni” (1993) — regizor Șerban Marinescu.

Lungmetrajul alb-negru ”Moromeții”, adaptat după primul volum al romanului omonim de Marin Preda (1922-1980), constituie un reper pentru istoria cinematografiei românești, într-o perioadă în care creația artistică era sufocată de cerințele propagandistice.

La 30 de ani de la lansarea filmului și la 60 de ani de la apariția ediției princeps a cărții lui Marin Preda, regizorul Stere Gulea a anunțat că a scris un scenariu care va sta la baza unei noi ecranizări — Moromeții 2.

Stere Gulea (n. 1943) este regizor, scenarist și critic de film. A debutat în 1970 cu filmul ”Apa ca un bivol negru”. Are în palmares numeroase filme, scenarii și premii. Este recunoscut pentru exigența și rigoarea sa. După căderea regimului comunist, a fost o figură marcantă pe scena social-politică românească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.