IMG_3017

Ziua Culturii Naţionale dar şi a “luceafărului românesc”, Mihai Eminescu, a fost sărbătorită vineri, 15 ianuarie, la Ateneul Român printr-un spectacol cultural-artistic de excepţie. Începând cu orele 19:00, iubitorii de poezie eminesciană şi muzică tradiţională românescă au ocupat locurile din sala ateneului, unde s-a desfăşurat concertul “La porţile ceriului” al maestrului Grigore Leşe, alături de invitaţii săi de onoare.

Evenimentul a fost organizat de Insitutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” şi TVR, spectacolul fiind prezentat de Cătălin Sava (TVR). Preşedintele ICR, Radu Boroianu, a menţionat, în deschiderea concertului, că „ceea ce rezistă într-o cultură e ceea ce s-a creat înainte” iar „transcendenţa rămâne un element fondator obligatoriu oricărei culturi semnificative.”

Pe parcursul celor aproximativ două ore de virtuozitate muzicală, îmbinată cu momente lirice susţinute într-o manieră impecabilă a actorul Ion Grosu, sala a vibrat la unison cu emoţia transmisă pe scena ateneului. Publicul a îmbrăţişat cu multă căldură şi admiraţie talentul artiştilor, a cântat alături de aceştia şi a mulţumit prin ropote de aplauze. Întreg spectacolul a avut menirea de a ne reaminti nouă, românilor, cine suntem şi de unde venim, o scurtă rechemare în minte şi în suflet a identităţii naţionale, identitate uitată de cele mai multe ori.

Maestrul Grigore Leşe, prin talentul şi originalitatea-i caracteristică, a reuşit alături de invitaţii lui, să arate publicului iubitor de cultură, cum se cânta demult în satele româneşti, în zonele tributare oieritului, cum erau lăutarii din acea vreme şi ce reprezentau aceştia pentru comunitatea în care trăiau. Întregul repertoriu al artiştilor a impresionat prin interpretarea de excepţie pe care au avut-o şi au transmis, din tot sufletul, respectul şi pasiunea pe care aceştia o au faţă de muzica tradiţională românească, valoarea sacră pe care ei o dau identităţii noastre naţionale.  Unul dintre cele mai emoţionante momente a fost cel în care, maestrul Grigore Leşe a interpretat melodia “Cântă cucu-n Bucovina”, moment susţinut de întregul public prin aplauze şi cântare.

Grigore Leşe a mulţumit publicului spectator şi telespectator, tuturor celor care promovează cultura naţională cât şi colegilor săi din breaslă, invitaţii de onoare pe care i-a avut în acest spectacol, spunând despre ei, cu un umor şi o fină ironie ce-l caracterizează, că “aceşti oameni sunt o valoare. Aşa că, dacă îi aducem prea des, îi stricăm.”

Spectacolul “La porţile ceriului”, desfăşurat în edificiul-simbol al culturii naţionale, Ateneul Român, a fost un prilej memorabil de a sărbători, poate în cel mai frumos mod posibil, două evenimente ce marcheză redescoperirea identităţii româneşti: Ziua Culturii Naţionale şi împlinirea a 166 de ani de la naşterea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu.

Evenimentul a putut fi urmărit în direct şi de telespectatorii aflaţi în faţa micilor ecrane, atât din ţară cât şi din străinătate, întrucât spectacolul fost transmis de TVR 2 şi de reprezentanţele ICR de la Istanbul, Stockholm, Londra, Roma şi Grecia.

( Scris de Onny Sîrbu )

Galerie foto eveniment:

IMG_2982IMG_2979IMG_2984IMG_3017IMG_3021IMG_3025IMG_3027IMG_3034

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.