citind-carti foto

Dacă ți-ai propus anul acesta să acorzi mai mult timp cititului, lecturii, și ești în pană de idei, te poți inspira din câteva titluri pe care le poți găsi mai jos. Câțiva scriitori români, ai zilelor noastre, au vorbit despre cărțile preferate în lectura de anul trecut, opere pe care aceștia le consideră ca fiind cele mai bune, ori le recomandă.

Ioana Pârvulescu recomandă romanul „Solenoid” de Mircea Cărtărescu „pentru că îţi deschide o uşă în zidul lumii şi pentru că e cheia de boltă a prozei lui şi a prozei ultimilor 25 de ani.” La capitolul eseu/filozofie, scriitoarea a fost încântată de opera „Dialoguri de duminică” de Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, „pentru că, într-un mod captivant, ajunge la esenţe, la bine, adevăr, frumos şi te ajută să înţelegi pe ce lume te afli.” De asemenea, titluri ca: „Opere I” de Ezra Pound ori „Laur” a lui Evgheni Vodolazkin au fost printre preferatele scriitoarei Ioana Pârvulescu.

Radu Aldulescu este pasionat în primul rând de roman, „dat fiind că-l socot un gen total și totalizator”, afirmând că citește în jur de optzeci de cărți pe an. „Citesc apoi poezie și-n mod ocazional dramaturgie, eseistică și teorie literară. Cam 20% din cele optzeci de cărți sunt recitiri după cinci, zece, douăzeci sau treizeci de ani, un exercițiu benefic în ce mă privește. Citesc doar cărți bune și foarte bune. Mai bine de 80% dintre cărțile pe care le citesc de-a lungul unui an aparțin literaturii universale moderne. La sfârșitul anului 2015 am citit un roman foarte bun, aproape o capodoperă –„Laur”-, al rusului Evgheni Vodolazkin.”

Claudiu Komartin a rămas plăcut impresionat de  volumul „Stoner” a lui John Williams. „Sunt cărți pe care le descoperi cu uluială și care-ți rămân aproape multă vreme, care te urmăresc un timp, în drumurile și în gândurile tale, în gesturile cele mai banale de peste zi, iar o astfel de carte care nu doar că m-a prins cât am citit-o (și am citit-o cu pasiune, cum mi se întâmplă mai rar azi), dar s-a și prins de mine durabil fiindcă a lăsat în urmă o senzație nedefinită, un ceva cu gust de rășină, de scorțișoară și de lemn dulce, un roman superb în simplitatea lui, pe care îl recomand.”

Marin Mălaicu Hondrari a fost încântat de romanul „Căsnicie” a lui Dan Coman. „O radiografie nemiloasă a familiei și a iubirii. Scriitură alertă, ritm impecabil.”

Dan Coman recomandă volumul „Dezmembraţi” scris de Adriana Carrasco. „O carte violentă şi fragilă, neagră de furie şi curajoasă, izbind limbajul peste bot, dezarticulându-l; o carte impecabilă stilistic, combinaţie rafinată şi dezechilibrată de Mexico City şi Berceni Town, o carte care, în cele din urmă, va scoate la iveală şi ipocrizia lumii (literare) în care tot încercăm (în zadar) să trăim.”

Scriitorului Michael Hăulică a rămas impresionat de cartea „Scârba sfântului cu sfoară roșie” scrisă de Flavius Ardelean. “Este o carte uimitoare, a unui autor care vine direct pe linia Eugen Barbu (cel din Princepeleși Săptămâna nebunilor) și Ștefan Agopian, o carte pe care o citești și o reciteși în întregime sau parțial (puține cărți te fac să te bucuri recitind cîte o pagină la întâmplare, de unde se deschide cartea), o carte ale cărei cuvinte te urmăresc mult după ce ai ieșit din ea. O carte pe care o ții pe noptieră luni de zile după ce ai terminat-o de citit.”

Mitoș Micleușeanu recomandă “Ura de sine” de Benbassa și Attias și  „Ontologia libertății” de Luigi Pareyson și Nihilismul de Volpi. „Sper să le mai găsiți, cel mai probabil pe la anticariate.”

Sursa: hyperliteratura.ro. Aici găsiți continuarea listei scriitorilor și recomandările lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here