Iohannis-Klaus

Președintele Klaus Iohannis a cerut să fie trimisă la reexaminare în Parlament legea privind publicitatea medicamentelor în audiovizual.  Iohannis este de acord că promovarea în mass-media audiovizuală a unor tipuri de medicamente trebuie supusă unor condiții restrictive, dar acestea trebuie să fie proporționale cu drepturile constituționale.

Președintele arată că legile vizate depășesc cadrul stabilit de Directiva europeană 2001/83/CE (art. 86-100), al cărui obiectiv a fost stabilirea criteriilor substanțiale obligatorii pentru reglementarea domeniului, inclusiv prin realizarea unei armonizări complete în domeniul publicității pentru medicamente.

„În afara acestei soluții legislative, legiuitorul român nu poate veni cu o alta, orice altă opțiune fiind în afara cadrului stabilit de Directiva 2001/83/CE, motiv pentru care considerăm că se impune reanalizarea prevederilor legii transmisă la promulgare”, se arată în cererea de reexaminare solicitată de președinte.

Potrivit Administrației prezidențiale, legile trimise la reexaminare, Legea pentru modificarea art. 17 din Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, precum și Legea audiovizualului nr. 504/2002, vizează atât interzicerea publicității pentru produsele medicamentoase în cadrul programelor de televiziune și radiodifuziune, cât și a publicității pentru farmacii, prin poziționarea unor farmacii ca fiind standarde sau etalon pentru celelalte.

Prin aceste legi sunt interzise comunicările comerciale audiovizuale destinate produselor și tratamentelor medicale, precum și plasarea acestora unor operatori economici al căror obiect principal de activitate îl constituie fabricarea ori vânzarea unor astfel de produse, chiar și a acelora pentru care nu este necesară o prescripție medicală.

125 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here