bursa

Acţiunile marilor companii asiatice au atins luni cel mai scăzut nivel după 2011, după date economice sub aşteptări din Statele Unite şi declinul masiv al preţurilor petrolului, care au accentuat temerile legate de încetinirea economiei globale, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Indicele MSCI pentru acţiunile din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a atins cel mai redus nivel după octombrie 2011, fiind cotat ulterior în declin cu 0,5%.

Indicele Nikkei a coborât cu până la 2,8%, la minimul ultimului an. Nikkei a scăzut cu 20% de la un vârf atins în iunie 2015.

Indicele Shanghai Composite a scăzut pe parcursul şedinţei, revenind ulterior la o creştere de 0,4%.

„Iranul poate vinde cât petrol vrea, oricui doreşte, la orice preţ”, a declarat Richard Nephew, director de programe pentru economie, sancţiuni şi energie la Centrul pentru Politică Globală în Energie al Universităţii Columbia.

În SUA, vânzările de retail au scăzut în decembrie, iar producţia industrială s-a diminuat pentru a treia lună consecutiv, indicând că avansul economic a încetinit puternic în trimestrul patru.

În urma acestor date, Rezerva Federală din Atlanta anticipează că economia americană va înregistra o creştere de 0,6% în trimestrul patru, faţă de 2% în trimestrul trei.

Ridicarea sancţiunilor occidentale impuse Iranului a accentuat declinul cotaţiilor petrolului.

La bursa din New York, petrolul cu livrare în februarie este cotat în scădere cu 1,9%, după ce a coborât cu până la 2,5%, la 28,67 dolari pe baril, pe platforma electronică Globex.

Preţul ţiţeiului Brent, de referinţă la Londra, a coborât cu până la 2,7%, la 28,14 dolari pe baril, iar în timpul nopţii a atins 27,67 dolari pe baril.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.