euro-grecia-465x390

După trei ani de criză economică, Grecia prezintă semnale de îmbunătățire și ieșire din impas. Statul elen a revenit în decembrie la inflaţie pozitivă, de 0,4%, și în acest fel a pus capăt declinului preţurilor înregistrat în aproape trei ani de criză economică şi politică.

Preţurile de consum din Grecia au scăzut în noiembrie cu 0,1%.

Analiştii anticipau pentru luna decembrie o creştere a preţurilor de 0,2%.

În timp ce avansul preţurilor de consum este încă un pas către revenirea la normal a Greciei, după una dintre cele mai turbulente perioade din istoria economică a ţării, creşterile au fost alimentate de noile taxe pe vânzări, introduse în luna august, în cadrul celui de-a treilea program de salvare.

„Creşterea se datorează aproape exclusiv majorării taxelor indirecte, care au urcat de la 13% la 23% pentru multe produse de bază”, a declarat Ilias Lekkos, economist şef la Piraeus Bank în Atena.

Inflaţia din Grecia a depăşit în acest fel media zonei euro, unde preţurile de consum au avansat în decembrie cu un ritm anual de 0,2%.

Cele mai mari majorări ale preţurilor au avut loc în cazul alimentelor şi băuturilor ne-alcoolice, cu 2,7%, şi al tarifelor hotelurilor, cafenelelor şi restaurantelor, cu 2,5%.

Principalul efect deflaţionist a venit din partea costurilor suportate de gospodării, între care cel al agentului termic, care a scăzut cu 3,8%.

sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here