logo_UAR

Termenul limită de depunere a proiectelor este de 8 februarie 2016. Finanțarea totală este de 265.000 de lei, iar suma maximă care poate fi solicitată este de 30.000 de lei.

În cadrul sesiunii din anul 2016, Uniunea Arhitecților din România scoate la concurs finanțarea proiectelor publice din Fondul „Timbrul de Arhitectură„.

Proiectele pot fi propuse de operatori culturali cu sediul in Romania:

 • Organizații non-guvernamentale care au statut de persoane juridice de drept privat care desfășoară activități culturale;
 • Institutii publice care organizează activități culturale, altele decât cele care fac parte din programul minimal finanțat prin bugetul Statului.
 1. Programele si proiectele proprii ale UARvor fi aprobate direct de catre Senat in limita bugetului FTA. Conform strategiei cultural-sociale a UAR, aceste programe sunt: Centrul cultural al UAR; Bienala de Arhitectura Bucuresti; Bienala de Arhitectură de la Veneția; Casele de Odihna si Cultură ale Arhitecților; Serviciul de Asistență Socială.
 2. 2.Alte proiecte sprijinite direct de UAR:
  a) Premii si burse speciale, subventii pentru tinerii arhitecti;
  b) Manifestari deosebite dedicate arhitectilor seniori;
  c) Proiecte culturale de socializare a membrilor UAR;
  d) Manifestari dedicate studentilor arhitecti.
 3. Proiecte externalizate de tipul Observatorul Urban (OU), program cultural apartinând UAR. Acestea vor trebui sa raspunda urmatoarelor doua conditii principale:
  a) Sa se incadreze in obiective principale ale OU: având caracter civic, critic si de informare;
  b) Bugetul lor sa nu depaseasca suma prevazuta prin bugetul anual.
  Aplicatiile acestor proiecte vor trebui sa respecte un regulament-cadru propriu si un caiet de concurs. Proiectele depuse vor fi evaluate si selectionate de catre un juriu format din board-ul OU si un reprezentant al comisiei de selectie a proiectelor din cadrul UAR.
 4. Proiecte externalizate care nu sunt predefinite de catre UAR, sprijinite direct de UAR, supuse procedurii curente de selectie. Acestea vor trebui sa respecte principiile expuse in capitolul B.
  Conform statutului si strategiei UAR, dintre proiectele externalizate vor fi incurajate cele legate de:
  a) Publicatii noi de specialitate (biografii de arhitecti, monografii de localitati/ansambluri, studii istorice pentru cladiri susceptibile de a deveni monumente);
  b) Publicatii vechi retiparite/reactualizate, carti de memorii;
  c) Salvgardarea arhivelor de arhitectura, documente de arhitectura din România, machete si relevee de cladiri;
  d) Expozitii de arhitectura româneasca, retrospective.

Tematici eligibile

 1. a) Biografii de arhitecti notabili (studii, profesori, exercitarea meseriei, lucrari, opere in Lista Monumentelor Istorice, evaluare, contributii la dezvoltarea domeniului etc.);
  b) Producerea, conservarea si punere in valoare a documentelor de arhitectura (relevee, material fotografic etc.) din România, privind strazi, galerii, scuaruri, piete, istoric, planuri, desfasurari, vederi detaliu si ansamblu, vederi aeriene etc.;
  c) Monografii de cladiri monumentale (situare, istoric, valori, descriere, planuri, sistem constructiv, materiale, fatade, fotografii, autor, executant, comanditar);
  d) Tratate, dictionare, ghiduri (cercetari de istorie si teorie, cronologii, monografii regionale, instrumente de lucru cu caracter enciclopedic, indrumare turistice privind obiecte de arhitectura, ansambluri, zone etc.);
  e) Actiuni de salvgardare si punere in valoare a obiectivelor cu semnificatie culturala;
  f) Actiuni de incurajare efectuate de catre  tinerii arhitecti si  membrii UAR in vederea implicarii civice in probleme ce tin de cadrul construit al localitatilor;
  g) Ateliere, scoli de vara, workshop-uri ce implica dobândirea de catre tinerii arhitecti a unei practici in meserii traditionale specifice lucrarilor de restaurare a cladirilor.

Plafonul maxim care poate fi solicitat este de 30.000 lei.

Se acorda finantari nerambursabile pentru proiecte culturale de interes national derulate incepand din luna martie pana in data de 14 noiembrie 2015, in limita fondurilor bugetare alocate cu aceasta destinatie, aprobate de Senatul UAR, in valoare totala de 265.000 lei.

Suma alocata va fi deblocata in trei transe a câte de 30% (la semnarea contractului), 30% (la acceptarea raportului intermediar) si de 40% (la acceptarea raportului final de catre UAR). Beneficiarii sunt rugati sa aiba in vedere faptul ca ultima transa se deconteaza doar dupa ce acestia au efectuat cheltuielile aferente.

Solicitările se trimit la adresa secretariatului Uniunii Arhitectilor din Romania, str. Demetru Dobrescu nr. 5, Bucuresti, Sector 1. Termen limită pentru depunere la secretariatul UAR sau data postei 8 februarie 2016.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here