rodica opinii

De ce nu își dă demisia doctorul Stan de la conducerea Spitalului din Pediatrie Pitești?

Medicii să feresc să spună lucrurilor pe nume pentru că, în sistemul public, sunt de departe cei mai expuși juridic, singuri în fața presiunilor de la toate nivelele. Statul, care ar trebui să-i protejeze, este primul care acuză, în frunte cu ministrul Sănătății, tocmai ca să ascund sub preș incompetența managementului public dusă până la extremă în ultimii ani. Că miniștri vin și pleacă este deja obișnuință, dar lipsa de responsabilitate în organizarea administrației sanitare la nivel național capătă conotații penale. După aceea, e la mintea copiilor că doctorii sunt depășiți de posibilitatea de a controla calitatea apei sau a laptelui praf. Nu știu cine ar îndrăzni să acuze un producător de lapte praf sau unul de apă pentru ca, ulterior, să stea, pe proria cheltuială, ani în șir prin tribunale.

Acum să lămurim și povestea cu raportările cazurile infecțioase, care necesită supraveghere epidemiologică. A ieșit public ministrul Sănătății și a arătat cu degetul către medicii din Argeș, fără să se întrebe de cauzele care au stat la baza acestor deficite de comunicare, iar premierul Cioloș i-a dat credit. M-am săturat să aud declarații privind supravegherea epidemiologică când, chiar și aici, în București, funcționarii plătiți să-și faca meseria stau în birou și completează hârtii. Dovadă stau numai cifrele de la tuberculoză, boala care se transmite de la om la om, unde avem o situație dramatică. Degeaba cooperezi cu Organizația Mondială a Sănătății și cu toate organismele europene din domeniu, te fotografiezi la toate simpozioanele, dacă tu nu ești în stare să izolezi bolnavii, să le asiguri circuitul în sistem, să-i monitorizezi până la terminarea tratamentului, tocmai ca să fii sigur că nu transmit boala mai departe. În plus, direcțiile de sănătate publică sunt populate cu diversi anonimi plantați politic, care nu au nicio legatură cu realitatea. În condițiile date, cum putea să raporteze doctorul Stan? Sigur, acum nu-l doare gura pe domnul ministru Achimaș, depășit total de situație, să o dea înainte cu raportările.

Punctual, în grupul copiilor din Argeș, ați auzit de un caz stabil care fost trimis cu salvarea și nu adus de către părinți în București? Evident că nu, deoarece sistemul nu se preocupă de transportul copiilor bolnavi, doar în cazurile de urgență majoră. Când ajung în București, la cele două spitale mari de pediatrie,”Marie Curie” și ”Grigore Alexandrescu”, o avalanșă de oameni cu copii în brațe stau la camera de gardă. Doctorii sunt suprasolicitați. Din lipsă de personal, copiii sunt văzuți uneori doar de un medic rezident care sigur că face greșeli de diagnostic. Adesea, părinții, în necunoștință de cauză, semnează pentru a nu fi internați. Aceasta este radiografia corectă a felului cum este preluat și plimbat copilul bolnav prin spital. Iar dacă tot am amintit de radiografie, cele două spitale nu au servicii de imagistică de performanță complete, dacă vă puteti imagina, iar acest amănunt nu l-a observat ministrul Sănătății când a vizitat Marie Curie. Revin la tema zilei, în țări europene, cu standarde si reguli, un copil cu suspiciune de contaminare este imediat internat, indiferent de opțiunea părinților.

Acum să vă vorbesc și despre doctorul Stan, ca să explic revolta doctorilor din Pitești. Un om pașnic, un chirug respectat, face parte din categoria celor care au făcut lucruri bune cu bani puțini și mai ales a avut abilitatea de a nu crea conflicte. Spitalul de pediatrie e renovat, cu servicii medicale care acoperă necesarul județului Argeș. A fost printre primele spitale acreditate. Zilele acestea se afă în focul unui pluton de executie, comandat chiar de cei care ar trebui să-l protejeze. Personal, înteleg și sunt de acord cu refuzul său de a demisiona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here