tecsesti

Primul muzeu viu din Romania va fi deschis, în această vară, într-un sat izolat din Munții Apuseni cu 14 locuitori, satul Tecșești din județul Alba, informează Wall-Street.ro.

Un proiect independent de antreprenoriat social al Asociației Groove ON, Muzeul Viu a luat naștere în decembrie 2015.
Acest muzeu este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într-un spațiu care reconstituie istoria acestor meleaguri, de la origini până în prezent – de aici și denumirea de muzeu viu. Locuitorii muzeului vor proveni preponderent din mijlocul comunității pasionate de originile poporului român, de legendele dacice, etnografie, antropologie și folclor, comunitate care și finanțează acest proiect.

„La Origini – Muzeul Viu de la Tecsesti este un proiect unic în România, inovator și complex”, declară Ionuț Onea, președintele Asociației Groove ON. „Este ca un tunel al timpului, prin care poți călători dacă ești pasionat de istorie, de legendele cu daci, solomonari, zmei și vârcolaci. Este complex pentru că este și o formă de antreprenoriat social, în sensul iî care ajută ca micul sat izolat din Apuseni, unde mai trăiesc doar 14 bătrâni în prezent, să rămână viu, să pună în valoare resursele naturale ale zonei, să perpetueze cultura locului și să producă un impact economic, cultural și social durabil”, explică inițiatorul proiectului. În prezent, muzeul este funcțional în proporție de 30%. Pentru a fi dus la sfârșit, proiectul mai are nevoie de 6.000 de euro, pe care Groove ON estimează să îi strângă până la sfârșitul lunii februarie 2016.

Proiectul La Origini – Muzeul Viu poate fi suținut prin platforma de crowdfunding Indiegogo, cu sume care variază de la 15 euro pana la 1.000 de euro. Cei care contribuie primesc în schimb acces la diverse evenimente și ateliere desfășurate la Tecșești, sau oportunitatea de a locui o perioada în Muzeul Viu, respectiv de a se gospodări, îndeletnici și hrăni ca pe vremuri.

213 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here