opera-vineri

Afisul atrage atenția prin fotografia protagonistei: Ruxandra Donose, mezzosoprană  iubită și cunoscută în toata lumea, alături de voci tinere, la fel de apreciate de auditori:  Cosmin Ifrim – tenor, Diana Tugui – soprana, Serban Vasile  – bariton, Sorin Draniceanu – bas . Dirijor: David Crescenzi.

Vineri, 29 ianuarie , iubitorii de operă au avut plăcerea de a redescoperi frumusețea muzicii de bel canto opera a secolului XIX : „La favorita” de  Gaetano Donizetti.

Opera „la Favorita ” a fost scrisa in 1840 de Donizetto pe un libret  in limba franceza scris de Alfonse Royer si Gustave Vaez, dupa o comanda a  directorului operei din Paris care o avea amanta pe mezzosoprana Rosine Stoltz. Si tot dragostea este si subiectul din actiunea celor 4 acte: Fernand paraseste viata monahala pentru a cauta femeia de care se indragostise; lupta in armata regelui Alphonse si invinge batalii datorita gandului de a o revedea pe Leonora. Dupa momentul in care o ia de sotie afla ca ea fusese amanta regelui slujit. Dragostea infrange tradarea dar moartea este singura care mai poate desparte doua suflete care se iubesc sincer: Leonora moare in bratele lui Fernando.

Celebre arii („Una vergine, un angel del Dio” , „Spirto gentil” – Fernando,  „Ah paventa il furor d’un Dio vendicatore – Balthasar, „O mio Fernando – Leonora,  „Bei raggi lucenti …” – Ines, „Vien Leonora…De nimici tuoi”  – Alfonso )  au fost minunat sustinute de solistii serii prin  tehnica vocala desavarsita, traire, virtuozitate in cadentele finale.  intrarile si iesirile lor de pe scena au contribuit la dramatismul operei , tensiunea muzicala si  interactiunea personajelor.

Un alt personaj important in orice opera lirica este corul, vocea multimilor, a martorilor, a celor ce sustin  timbral si emotional solistii, muzica, actiunea.   Partitura a dat ocazia prezentarii separat a vocilor faminine  si a celor barbatesti,  iar corurile mixte acappella sau  acompaniate   au dovedit calitatea pregatirii Corului Academic Radio pentru ultima data de Maestrul Dan Mihai Goia  prin maleabilitate vocala si dramatica pentru un gen muzical mai putin cantat pe scena Salii Radio.

Dirijorul David Crescenzi, invitat permanent la Orchestrei Nationale Radio si cunoscut conducator al orchestrelor de opera din Iasi si Timisoara,  a dat energie instrumentistilor, creind momente contranstante de la fina delicatete la mare dramatism; placerea, dinanismul, cunoasterea partiturii si a genului muzical, siguranta  gesturilor  – toate au ajuns in final la auditoriul din sala sau a undelor  Radio Ramania Cultural pentru a descoperi muzica revolutionara a inceputului secolului XIX – bel canto opera.

Momentele solo ale unor instrumente ( flaut, violoncel, harpa, corn englez) , intreaga miscare a fiecarui instrumentist au dovedit forta si calitatea Orchestrei Nationale Radio  care va asteapta in fiecare vineri seara sa va incinte cu diferite partituri, genuri, invitati solisti si dirijori ,  sa va faca sa iubiti  muzica si sa o lasati sa va  inunde mintea si sufletul.

Text scris de Dana Caraman

 

 

173 Vizualizări

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here