sarkozy

Nicolas Sarkozy, fostul președinte francez, a fost chemat la audieri, marți dimineață, de judecătorii de instrucție, în ancheta privind finanțarea campaniei sale din 2012, investigație ce ar putea duce la inculparea sa, informează  AFP.

Sarkozy este anchetat pentru uz de fals, abuz de încredere, escrocherie și finanțare ilegală de campanie electorală prin care s-ar fi creat un sistem de facturi false pentru a ascunde depășirea explozivă a plafonului legal al cheltuielilor pentru campania prezidențială, fixat la 22,5 milioane de euro.

Scopul acestor facturi ar fi fost ca 18,5 milioane de euro cheltuite în contul campaniei lui Sarkozy să fie imputate partidului prezidențial de atunci UMP (redenumit recent Republicanii).

Ancheta  poartă denumirea Bygmalion, după numele firmei care organiza întâlnirile din campania lui Sakozy.

Mai mulți angajați ai Bygmalion, printre care contabilul firmei, dar și unii foști responsabili ai UMP au recunoscut existența fraudei, dar niciunul dintre ei nu a declarat că Sarkozy ar fi decis-o ori ar fi avut cunoștință de ea.

Fostul președinte francez (2007-2012) ar putea totuși să plece de la audieri cu simplul statut intermediar de ‘martor asistat’.

Judecătorii de instrucție anchetează mai ales în legătură cu 13,5 milioane de euro cheltuite pentru campania prezidențială care apar în bugetul din 2012 al partidului, în condițiile în care în conturile campaniei au fost evidențiate numai 3 milioane de euro.

În septembrie 2015, Nicolas Sarkozy a susținut că nu își aduce aminte și a relativizat costurile pe care le-ar fi implicat evenimentele suplimentare. El a fost de părere că responsabilitatea facturilor incriminate revine firmei Bygmalion și a UMP, condus în acea perioadă de Jean-François Copé, plasat la rândul său sub statutul de martor asistat.

Între timp, ancheta s-a extins și asupra unor cheltuieli care nu au nimic de-a face cu firma de comunicare fondată de apropiați ai lui Copé.

Judecătorii au inculpat până acum 13 foști responsabili ai UMP, ai campaniei prezidențiale sau ai firmei Bygmalion.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here